Gündem

Tüm Türkiye 81 ilde yapılacak olan sosyal konutları bekliyor; geri sayım başladı! Bu kez sosyal konutların fiyatı ve taksit sayısı açıklandı!

Türkiye’nin 81 ilinde birden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek yeni sosyal konutlar için geri sayım başladı. Önümüzdeki günlerde tüm detayları ile kamuoyuna duyurulacak olan sosyal konut projelerinde bu kez fiyat ve ödeme tabloları ortaya çıktı.

İLK AÇIKLAMA BAKAN KURUM’DAN GELMİŞTİ

Merak ile beklenilen yüzyılın konut projesine ilişkin ilk açıklama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan son Kabine Toplantısı’nın ardından gelmişti. Bakan Kurum açıklamasında; “Proje çerçevesinde İstanbul’da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ’ye başvuru yapabilecek. 30 yaş altı gençlere yaklaşık yüzde 20 kontenjan ayrılacak. Yaş skalası ve bir oran belirleyeceğiz. Diyelim ki konut projesine giremediniz, arsaya başvurup kendi evinizi de yapabileceksiniz. Yeni evliler diye bir kategori olmayacak, onlardan kastımız gençler. 240 aya kadar da vade imkanı olacak” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın ardından ise, merak ile beklenilen sosyal konut projesine ilişkin detaylar açıklanmaya başladı.

2+1 EVLER İÇİN PEŞİNAT YÜZDE 12; 3+1 EVLER İÇİN PEŞİNAT YÜZDE 10

Konut satış bedellerine ilişkin Katma Değer Vergisi ve diğer vergileri hariç olarak belirleyecek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın satışa çıkacak olan 2+1 daireler için yüzde 12 peşinat ve 2 bin TL ile 4 bin TL arasında başvuru ücreti isteyeceği ortaya çıkarken; 3+1 daireler için yüzde 10 peşinat ve 4 bin TL ile 6 bin TL arasında başvuru ücreti alacağı öğrenildi. Bunun yanı sıra 2+1 modellerdeki evler için taksitlendirmeyi 180 aya kadar yani 15 yıla kadar izin verecek olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 3+1 evlerde ise, 96 ay yani 8 yıl taksitlendirme sağlayacağı ortaya çıktı. Öte yandan 3+1 evlerde ödenen peşinatın yüzde 15 olması halinde taksitlendirmenin 108 aya kadar yani 9 yıla kadar çıkacağı öğrenilirken; yüzde 25 olması halindeyse 120 aya kadar yani 10 yıla kadar çıkacağı öğrenildi.