Ege HaberleriEkonomiGenelManşetYaşamYerel Haberler

Turizmciler çaresiz! Destek bekliyorlar! Ruslar ve Almanlar gelmezse kriz yolda

Turizmciler özel bir çalışma olmaması halinde sektörün Eylül’de kredilerin yükü altında kalacağını belirterek endişeleniyor. Sektör, hükümetten 2 yıl ödemesiz 5 ila 10 yıl arasında vadeli kredi talep ediyor.

Türkiye’de artan vaka sayıları, Rusya’nın Türkiye’ye olan uçuşların kısıtlanması gibi birçok olumsuz sonucu beraberinde getirmişti. Bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm oldu. Turizmciler ise ötelenen kredi borçlarının ödeme vaktinin gelmesinden dolayı endişe duyuyor.

HÜKÜMETTEN DESTEK BEKLİYORLAR

2021 yılında da turizmde beklenen canlanmanın olmaması, sektörün kaynak pazarlarından Rusya da uçuşları haziran ayına kadar durdurdu ve Rusya Başbakan Yardımcısı da tur şirketlerine yaptığı çağrıda 1 haziran sonrasına da tur satışı yapmamalarını söyledi. Bunun yanında Rusya’nın Mısır’a charter uçuşlara izin vermesi de Türkiye turizmini kötü etkiledi. Öte yandan Almanya ve İngiltere’de de seyahat yasaklarının kaldırılması henüz netlik kazanmadı. Bu da tur şirketlerinin planlarını olumsuz etkileyerek belirsizlik yarattı.

CANLANMA OLMAZSA SEKTÖR KRİZE GİREBİLİR

Geçen yıl Antalya’ya gelen 3,5 milyon turist 20 büyük operatörü besledi. Acentelere kaynak yaratamadı. Turizmciler 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli kredi desteği talep ediyor. Avrupa’da faizsiz, 10 bin Euro destek verildi. Taksitlerini de vadesini de şirketlerin kendileri karar verdi. Haziran, temmuz ve eylül ayları taze para beklenen aylar olsa da desteğin geleceği henüz belirsiz. 6 ay boyunca sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu belirten turizmciler çalışma olmazsa, eylülde sektörün krize gireceğini söylüyor.

Sektör temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a bu konudaki bilgileri ve taleplerini bir rapor halinde sundu.

Tam kapanmanın ardından özellikle iç turizmde canlanma bekleniyor. Bunun için Türkiye’de bütün konaklama sektörü hazır konumda. Ruslar, Türkiye’yi seviyor. Ancak gelen yasaklar ülkeyi olumsuz etkiledi. Avrupa ise virüs riskinin tam bitmesini istiyor. Bundan dolayı da uçuşlarını mayıs ya da haziranda açacak.

Tam kapanma sürecinden Türkiye umutlu. Bunun sonucunda sayıların çok azalacağına inanılıyor. Turizmcilerin ilk hedefi Avrupalı ve Rus turisti ülkeye çekmek. Hedef bu sene 30 milyon turisti ağırlamak.

ANTALYA AYAĞA KALKMAYA ÇALIŞIYOR

Türkiye’nin turizm merkezi sayılan Antalya, pandeminin etkilerini en derinden yaşayan kentlerden biri. Her yıl ortalama 15 milyon turiste ev sahipliği yapak kente gelen turist sayısı 2020’de 3 milyona geriledi. Özellikle “her şey dahil” sistemi ile işleyen 5 yıldızlı otelleri ile tanınan Belek bölgesinde, onlarca lüks otel kapılarını aylarca kapatmak zorunda kaldı.

RUSLAR VE ALMANLAR BEKLENİYOR

Türkiye’ye en fazla turist gönderen ülkelerin başında Rusya ve Almanya geliyor. 2019 yılında 7 milyon Rus, 5 milyon Alman turisti ağırlayan Türkiye, 2020 yılında ise Rusya’dan 2,1, Almanya’dan ise 1,1 milyon turist çekebildi. Hem ana pazarlarımızda hem de bizde yaşanan sıkıntılar, yılın geneli için planlarımızı bozdu. Bu süreçte iç turizmin artması beklendi. Daha büyük bir aksilik olmazsa Haziran ile birlikte turizmde canlanma olması umut ediliyor.

Almanya hükümeti yurtdışına seyahat konusunda oldukça temkinli davranıyor. Alman turistlerin yaz döneminde bildikleri ve güvendikleri ülkelere yöneleceğini, Türkiye’nin de hijyen ve güvenlik önlemleri açısından bu destinasyonların içinde yer aldığını söyleniyor. Türkiye’de turizm çalışanlarının aşılanmasının Almanya’dan Türkiye’ye doğru hareketi hızlandıracağını ve Almanya ile Türkiye arasında yazın ciddi bir turist trafik görülebileceği öngörülüyor.