Türk-İş: “Asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makas genişliyor”

Türk-İş tarafından yayımlanan ekim ayı açlık ve yoksulluk araştırmasına göre, Türkiye’de ekonomik zorluklar devam ediyor. Araştırma sonuçlarına göre, açlık sınırı 13.684 TL’ye yükselirken, yoksulluk sınırı da 44.573 TL seviyesine ulaştı.

Bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 17.803 TL olarak belirlendi. Ayrıca, gıda enflasyonu son altı ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 84,29’a çıktı.

Asgari ücret yetmiyor

Türk-İş’in araştırması, asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki makasın daha da genişlediğini gösteriyor. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve yeterli beslenmesi için gerekli aylık gıda harcaması açlık sınırını 13.684 TL’ye çıkarırken, asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki fark 2.282 TL oldu.

Araştırmaya göre, gıda harcamalarının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri temel ihtiyaçlar için yapılması gereken aylık harcamaların toplamı yoksulluk sınırını 44.573 TL olarak belirledi.

Gıda enflasyonu dar gelirliyi zorluyor

Gıda enflasyonunda da artış görüldü. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki artış ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,62 olarak gerçekleşti. Ayrıca, son 10 ayda gıda enflasyonu yüzde 68,30 arttı, son 12 ayda ise yüzde 84,29 yükseldi.

Süt ve peynir fiyatları istikrarlı kalmışken, yoğurt fiyatları ekim ayında yüzde 11 arttı. Ankara’da yerel marketlerde dana kıyma ortalama 332 TL’den, dana kuşbaşı ise ortalama 369 TL’den satıldı. Bu veriler, ekonomik zorlukların devam ettiğini ve hayat pahalılığının arttığını gösteriyor.

 

 

Exit mobile version