Teknoloji

Türk kadın yöneticiden Google’a dava: Aldığı tazminat tarihte bir ilk!

Google’da yaklaşık 7 yıldır çalışan Türk kökenli yönetici Ülkü Rowe, cinsiyet ayrımcılığı iddiasıyla çalıştığı şirkete dava açtı. Mahkeme, Google’ın Türk asıllı yöneticiye 1.15 milyon dolarlık tazminat ödemesine karar verdi. Rowe, “Ülkelerin geleceğini artık teknoloji şirketleri yönlendiriyor. Özellikle bu şirketlerdeki haksızlıklar ve adaletsizliklere sessiz kalmak istemedim” dedi.

Google’ın Türk yöneticisi Ülkü Rowe, şirket içinde cinsiyetçi ücret politikalarının benimsendiğini iddia etti.

Mahkeme Google’ı suçlu buldu

Bu gelişmelerin ardından Rowe, mahkemeye başvurarak çalıştığı şirketten şikayetçi oldu. Aylar süren davada jüri, Google’ı suçlu buldu ve şirketin Ülkü Rowe’a ödemediği ücretler ve bu süreçte yaşattığı psikolojik sıkıntı nedeniyle 1.15 milyon dolar (32 milyon 258 bin TL) tazminat ödemesine karar verdi.

Rowe, işe girdikten sonra aynı işi yapan, aynı kariyere ve yeteneklere sahip erkek meslektaşlarının daha yüksek pozisyonlarda ve daha yüksek maaşlarla çalıştığını fark etti. Rowe, “Başlangıçta tek yapmak istediğim bu sorunu dile getirip düzeltilmesini sağlamak ve haksızlığın sona ermesiydi. Ancak sessiz kalmam durumu daha da kötüleştirdi.” ifadelerini kullandı.

Birinin buna dur demesi gerekiyordu

Rowe, dava açma kararını “Yaşadığım adaletsizlik ve eşitsizlikler sadece bana özgü değildi. Teknoloji sektörü ve diğer sektörlerde her seviyede ve pozisyonda çalışan kadınlar, her gün benzer haksızlıklar ve zorluklarla karşılaşıyorlar. Benim seviyemdeki birinin bu haksızlıklara dur dememesi durumunda, kim duracak?” diyerek açıkladı.

Aynı zamanda, “Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleriyle büyümüş bir Türk kadınıyım. İsmim, Atatürk’ün manevi kızından esinlenilerek konuldu. Bu davada dik durabilmemde, Atatürk gibi bir liderin ülkesinden gelmiş olmanın da etkisi var. Cumhuriyet’in 100. yılını yaşamak benim için ayrı bir gurur” şeklinde konuştu.