Türk Lirası dolar karşısında 15 günde yüzde 2 değer kaybetti

Dolar/TL kuru yeni haftaya 30,10 seviyesinde başlarken, Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Gaye Erkan’ın New York’taki açıklamaları piyasalarda dikkat çekti. TCMB, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı vererek, gerekirse her türlü önlemi almaya hazır olduklarını ifade etti.

Erkan, 11 Ocak’taki ABD yatırımcı günü ve Cuma günü gerçekleşen toplantılarda enflasyon risklerine karşı dikkatli olduklarını ve gerektiğinde her türlü adımı atmaya hazır olduklarını vurguladı. TCMB, geçen yıl mayıs ayında başladığı faiz artırımlarını aralık ayında tamamlayarak toplamda 3.400 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi ve politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 42,5’e yükseltti. Bu adımlarla birlikte yatırımcı algısı değişirken, yabancı yatırımcılardan portföy girişleri de arttı.

Enflasyon, geçen yılı yüzde 65’in hemen altında tamamlarken, 2024 ortasında yüzde 70’in üzerine çıkarak daha sonra aşağı yönlü bir seyir izlemesi bekleniyor. TCMB’nin 2024 sonu enflasyon tahmini yüzde 36 iken, piyasa tahmini biraz üzerinde, yüzde 40 civarında bulunuyor.

Erkan “her adımı atmaya hazırız”

Asgari ücret gibi etkenlerin TCMB’nin enflasyon tahminini etkileyip etkilemeyeceği ekonomi gündeminde tartışılıyor. Ekonomistlere göre, TCMB Başkanı Erkan’ın “her adımı atmaya hazırız” açıklaması, enflasyon riskleri konusunda bugüne kadar verilen en net mesaj oldu.

Moody’s kredi derecelendirme kuruluşu, Cuma günü Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükseltti. Ancak Türkiye’nin B3 seviyesindeki notu değişmedi.

15 günde yüzde 2 değer kaybı

TL, eylül başından bu yana dolar karşısında sınırlı değer kayıplarını sürdürüyor. Dolar/TL geçen hafta düşük hacimli işlemlerde 30,50 seviyesine kadar yükseldikten sonra, bu sabah 30,10 civarında işlem gördü. 2023 Aralık ayını yüzde 2,2 kayıpla tamamlayan TL, ocak ayında kayıplarını bir miktar artırdı ve 2024 başından bugüne kadar yüzde 2’ye yakın değer kaybetti.

Bugün iç veri gündeminde Aralık 2023 Hazine bütçe gerçekleşmeleri bulunuyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 6,4 hedefin 1 puan altında olacağını belirtmişti. Küresel piyasalarda ise Davos Dünya Ekonomik Forumu başladı. Forumda Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin konuşmaları takip edilecek. ABD’de resmi tatil olması nedeniyle işlem hacmi düşük kaldı, ancak Kongre liderleri geçici bir harcama tasarısı üzerinde anlaşarak hükümetin faaliyetlerini sürdürme konusunda ilerleme kaydettiler.

 

Exit mobile version