Ekonomi

Türk mutfağının vazgeçilmez isminin fiyatı uçtu!

Enflasyon ve kuraklık göz önüne alındığında Türk mutfağının vazgeçilmez olan o ismi artık kullanılamayacak. Geçen yıl litresi 70 TL olan zeytinyağı 2024 yılına öyle bir fiyat ile giriş yaptı ki duyanları şaşırttı.

Kalitesine göre değişkenlik gösteren zeytinyağı, tüm tüketicileri mağdur etti. Türk mutfağının vazgeçilmez ismi olan zeytinyağı artık cep yakıyor. Yeni fiyat güncellemesine göre zeytinyağına yüzde 600’de fazla bir zam geldi. Altın, döviz ve borsadan çok daha fazla değerli hale geldi. Geçen yıl litresi 70 TL ile satılan zeytinyağı, bu yıl 435 TL ile satışa çıkarıldı. Zeytin üretimi, iklim değişikliği, sıcaklık ve kuraklık gibi faktörlerden etkilenmektedir. Bu sebep ile zeytinyağı rekoltesi son 5 yıl baz alındığında en düşüğü oldu. Buda enflasyonda göz önüne alınarak fiyatların artmasına sebep oldu.

Zeytinyağı tüketimi eskide kaldı dedirtecek zam

Öyle bir zam haberi yapıldı ki neredeyse zeytinyağı tüketimi artık geride kaldı dedirtti. Türk mutfağı için vazgeçilmez bir ürün olan zeytinyağı, tüketicilerin vazgeçilmez bir ürünü olmaktan çıkıyor. Oldukça pahalı olması sebebi ile artık tercihler arasına girmekten çıkıyor. Geçen yıl litresi 70 TL olan zeytinyağı, yüzde 600’den fazla bir zam oranı ile karşılaşınca litresi 435 TL oldu. Zeytin üretimi geçen yıllara göre azalınca bu da zeytinyağı fiyatları derinden etkiledi.

Her yıl 20 litre zeytinyağı tüketen bir aile, bu yıl 8 bin 700 TL ödeyecek

İklim şartları, sıcaklık ve kuraklık ile beraber enflasyon da göz önünde bulunduğu zaman zeytin üretimi oldukça etkilenmekte. Zeytin üretiminde azalma olduğu zaman bu durum zeytinyağı üretimini direkt olarak etkilemekte. Bir aile, her yıl 20 litre zeytinyağı tüketiyor ise, bu yıl 8 bin 700 TL ödemesi gerekecek. Zeytinyağı alamayacaklarını söyleyen vatandaşlar bu fiyat artışına büyük bir tepki gösterdiler. Zammı kaşık ile verip kepçe ile alındığını söyleyen vatandaşlar artık zeytinyağı tüketimi bitiyor diye isyan ettiler. Vatandaşlar artık, ‘torunlarımıza eskiden bu yemekler zeytinyağlı yapılırdı, çok lezzetli olurdu.’ Diye anlatacağız şeklinde isyan ettiler.