GündemMagazin

Türk Sineması’nın usta ismi Kartal Tibet vefat etti!

Usta oyuncu Kartal Tibet, dün akşam saatlerinde hayatını kaybetti. 150’den fazla filme katkıda bulunan ve beyazperdedeki ‘Tarkan’ karakteriyle hafızalara kazınan Tibet’in vefatı Türkiye’yi yasa boğdu.

Türk Sineması’ndan bir yıldız daha kaydı. Oyuncu, yönetmen ve senarist Kartal Tibet, hayatını kaybetti. 83 yaşındaki sanatçının vefat haberini oyuncu Civan Canova duyurdu. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Canova, “Güle güle Kartal ağabeyim, seni çok özleyeceğim” notuyla acı haberi paylaştı. Kartal Tibet’in ölümünün ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi Twitter sayfasından, “Sinema ve tiyatro tarihimize unutulmaz izler bırakan usta oyuncu, yönetmen ve senarsit #KartalTibet’in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz.” mesajı paylaşıldı.

Tarkan karakteriyle hafızalara kazındı

Tibet, 27 Mart 1939’da öğretmen bir anne ve babanın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Dünya Tiyatro Günü’nde dünyaya gelen usta oyuncunun Türk sinemasına 150’den fazla eser bıraktığı biliniyor. Tibet, uzun yıllar Ankara’da tiyatro oyunculuğu da yaptı.

Tiyatro bölümünü bitirdikten sonra mezun olduğu 1960 yılında Albert Camus’nun yazdığı Mahir Cahova’nın yönettiği Caligula’da sahneye çıktı. Tibet, kurucularından olduğu Ankara’nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Tiyatrosu’nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışırken askere giden Göksel Arsoy’un yerini doldurmayı amaçlayan yapımcılardan sinema filmi teklifleri aldı.

Kartal Tibet'in ölümü sanat camiasını yasa boğdu - Magazin haberleri

Kartal Tibet, 1965’te ‘Karaoğlan: Altay’dan Gelen Yiğit’ ile başladığı oyunculuk kariyerini sürdürürken yönetmenliğe de merak saldı.

Tibet, daha sonra çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak’ın yarattığı Tarkan’ı, 1969’da sinemaya uyarlanan ‘Tarkan’ adlı filmde canlandırdı. Bu filmi 1970’te ‘Tarkan: Gümüş Eyer’, 1971’de ‘Tarkan: Viking Kanı’, 1972’de ‘Tarkan: Altın Madalyon’ ve 1973’te ‘Tarkan: Güçlü Kahraman’ takip etti. Bu filmlerle Tibet, hem sanatını hem de şöhretini pekiştirdi.

Ünlü isimler üzüntülerini paylaştı

Hafızalara kazınan ve bıraktığı eserlerle ölümsüz olacak olan usta oyuncu Kartal Tibet’in vefatından sonra ünlü isimler de yaptığı paylaşımlarla üzüntülerini dile getirdi.

Hülya Koçyiğit: Türk sinemasının usta ismi Kartal Tibet’i, arkadaşımı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Onunla birçok filmde rol arkadaşı olmanın dışında ailece birçok güzel anıyı da paylaştık. Türk sinemasından hem oyuncu hem yönetmen olarak senin gibi usta bir isim; hayatımızdan senin gibi bir arkadaş, kardeş, dost geçtiği için sonsuz şükürler olsun. Ruhun şad olsun benim canım arkadaşım. Hepimizin başı sağ olsun. Tüm sevenlerine sabır dilerim.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Sinemamızın bir devini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kartal Tibet’e Allah’tan rahmet diliyorum, mekanı cennet olsun.

Zafer Algöz: Kartal Tibet’i kaybettik..Türk sinemasına oyuncu ve yönetmen olarak yıllarca emek verdi. Aynı zamanda Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro oyunculuk bölümü mezunu olarak akademik kariyere sahipti. Büyük Beşiktaşlı.. Adı gibi ‘Baba Kartal’dı. Ruhu şad olsun. Başımız sağ olsun.

Cüneyt Arkın: Sinemamıza oyuncu ve yönetmen olarak unutulmaz karakter ve eserler kazandıran değerli usta sanatçı dostum Kartal Tibet’in hayatını kaybetmesini büyük bir üzüntü içinde öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesi, yakınları ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun.