Genel

Türk vatandaşı olan 5 binden fazla kaçak göçmen Almanya’ya alınmadı

Binlerce Türk, Almanya’ya alınmadı ve geri gönderildi. Almanya, ülke sınırlarına sadece “iltica hakkı alabilecek olanlar”ın girmesine izin vererek Doğu Avrupa üzerinden gelen kaçak göçmen akınını önlemeye yönelik sınır kontrollerini başlattı.

16 Ekim’de başlayan bu kontrollerin ardından, çoğunluğunu Türk ya da Türk vatandaşı olan 5 binden fazla kaçak göçmen ülkeye alınmadı. Gelen Türkler, sınırlardan geçemedikleri ve geri dönemedikleri için orman yolları ya da başka yollarla gizlice ülkeye girmeye çalıştı.

Suriye ve Afgan uyruklulara izin

Sınır kontrollerinde sadece “iltica hakkı tanınması muhtemel” kişilere izin verildi, bu kişilerin çoğunu Suriyeliler ve Afganlar oluşturdu. Bu ülke vatandaşlarının iltica kabul oranı yüzde 90’a yakınken, Türklerde ise bu oran yüzde 13 civarında.

16 Ekim ile 20 Kasım arasında 5 binden fazla kişinin ülkeye girişi engellenirken, Türkiye’den gelenler özellikle seçilip ayrıldı. Seçilenler sınırdan geri çevrildi ve geldikleri ilk Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeye gönderildi. Almanya’ya girebilen ve ilticası kabul edilmeyen Türklerin bir an önce ülkeyi terk etmeleri istendi.

11 bin 500 girişten 5 bini reddedildi

Bu kontrollerin sonuçlarına göre, yaklaşık 11 bin 500 izinsiz girişten 5 bini reddedildi, 266 insan taciri yakalandı, 670 kişi arandı ve gözaltına alındı. Ayrıca, 394 ev, üst ve araç araması yapıldı, 329 uyuşturucu kaçakçısı yakalandı, silah ve tehlikeli madde taşıyan 250’ye yakın kişi hakkında işlem yapıldı.

Alman Polis Birliği, uygulamalardaki polis başarısını övmekle birlikte, kontrollerin daha önce başlamamasını büyük bir hata olarak nitelendirdi. Bu uygulamalar, insan tacirleri, illegal göç ve çeşitli suç örgütlerine karşı bir ay içinde yapılan etkili operasyonlarla birlikte eleştiri aldı.