Türkiye en çok dizi ihraç eden üçüncü ülke oldu

The Economist’in haberine göre, Türkiye dünyada en çok dizi ihraç eden üçüncü ülke konumunda. Verilere göre, 2020 ile 2023 yılları arasında Türk dizilerine olan küresel talep yüzde 184 arttı.

Türk dizileri, Orta Doğu’dan Avrupa ve Latin Amerika’ya kadar geniş bir izleyici kitlesi tarafından ilgiyle karşılanıyor. Parrot Analytics’in araştırmasına göre, Türk dizilerine olan küresel talep yüzde 184 artarken, Kore dizilerine olan talep yüzde 73 olarak kaydedildi.

En çok talep İspanya’dan

2023 yılında, Türk dizilerinin en büyük üç ithalatçısı İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır oldu. İstanbul Ticaret Odası’nın tahminine göre, Türkiye’nin televizyon ihracatı 2022’de 600 milyon dolara ulaştı ve bu rakamın yakında milyarlara ulaşması bekleniyor.

Televizyon veri firması Glance’e göre, 2023’ün ilk yarısında İspanya’da en popüler üç yapım Türk dizileriydi.

Diziler diğer ülkelerde kısaltılıyor

The Economist’in yazısına göre, Türkiye’de haftalık olarak yayınlanan ve üç saati bulan diziler, diğer ülkelerde daha kısa bölümlere ayrılıyor ve daha uzun süre ekranlarda kalıyor.

Dizi yayınlarındaki dublaj ve altyazı seçenekleri de önemli bir faktör. İspanya ve birçok Latin Amerika ülkesinde İspanyolca dublaj tercih edilirken, diğer diller için altyazı seçeneği daha yaygın. Bu durum, izleyicilerin Türkçe öğrenme sürecine katkı sağlıyor ve dizilerin uluslararası izleyici kitlesini genişletiyor.

 

Manzara ve kostümler dikkat çekiyor

The Economist’e göre, etkileyici manzaralar, lüks kostümler, güzel oyunculuklar Türk dizilerini çekici kılıyor ve bu da uluslararası başarılarını destekliyor.

 

Exit mobile version