Türkiye geneli marketlerde yeni dönem başladı! Bundan sonra bu şekilde olacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geliştirilen ve gıda güvenliğini artırmayı amaçlayan yeni karekod uygulaması, tüketicilere alışverişlerinde büyük bir kolaylık sağlayacağı belirtilerek bu yeni uygulamanın ayrıntıları da paylaşıldı. Bu noktada “Tarım Cebimde” adı verilen bu uygulama, ürünlerin kaynağını ve denetim bilgilerini anında öğrenme imkanı sunulacağı ifade edildi.

UYGULAMA NASIL ÇALIŞACAK?

Konu ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “Tarım Cebimde” uygulaması, tüketicilere satın alacakları ürünler hakkında bilgi edinme fırsatı tanıdığı belirtilerek uygulama, karekodlar sayesinde ürünlerin kaynağını ve ilgili denetim bilgilerini hızlı bir şekilde erişilebilir hale getirdiği ve alışveriş esnasında veya öncesinde, tüketiciler bu bilgileri kolayca öğrenebilir ve ürünlerin güvenilirliğini kontrol edebilecekleri vurgulandı.

İşletmeler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güvenilir gıda portalı üzerinden “İşletme Karekod Oluşturma” linkine erişerek kendi karekod belgelerini oluşturabilirler. Bu belgeler, müşterilerin rahatça görebileceği yerlere asılmalı ve ürünlerin üzerindeki karekodlar aracılığıyla sorgulanabilmelidir.

ŞİKAYETLER DE İLETİLEBİLECEK

Tüketiciler, şüpheli bir ürün tespit ettiklerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iletişim kanalları aracılığıyla şikayet ve ihbarlarını iletebilecekleri gibi bu kapsamda, ALO 174 GIDA HATTI ve ALO 175 TÜKETİCİ DANIŞMA HATTI kullanılabileceği ve ilerleyen süreçte, karekodlar üzerinde sadece denetim tarihi değil, denetim sonuçları da yer alacağı bildirildi.

Karekod uygulaması, tüketicilere ürünlerin taklit olup olmadığını, üretim hatası içerip içermediğini ve işletmenin standartlara uygun şekilde satış yapıp yapmadığını öğrenilebileceği ifad edilerek bu doğrultuda ürün ve işletme güvenilirliği kolayca sorgulanabilir hale geldiği bildirildi. Ayrıca, uygulama işletmeler arası rekabeti artırarak, sağlık standartlarını yerine getiren ve hileli ürün barındırmayan işletmelerin ticari itibarlarını güçlendirmelerine yardımcı olacak.

ŞU ANDA GÖNÜLLÜLÜK ESAS

Şu an gönüllülük esasına dayanan bu uygulama, ilk olarak Tarım ve Kredi Sıfır Market’te devreye alındığı belirtilerek müşteri güvenini kazanma ve rekabet ortamını iyileştirme gerekliliği nedeniyle, tüm işletmelerin bu sisteme geçmesi beklendiği açıklandı.

Exit mobile version