Türkiye genelinde bu şekilde olacak: İşte yeni dönem

Türkiye’nin vergi sistemi, son dönemde AKP’nin önerdiği yeni vergi paketi ile gündemde olduğu belirtilerek pakette, doktorlar, mühendisler, diş hekimleri ve bazı serbest meslek grupları için ‘peşin vergi’ uygulamasının getirilebileceği aktarıldı. Bununla beraber bu öneri, vergi kaçakçılığını önlemek ve vergi gelirlerini artırmak amacıyla geliştirilmiş bir yöntem olduğu ifade edildi.

PEŞN VERGİ NE DEMEK?

Konu ile ilgili olarak peşin vergi, gelir veya kurumlar vergisi gibi dönemsel vergilerin, dönem sonunu beklemeden, dönem içerisinde önceden tahsil edilmesi anlamına geldiği ifade edilerek Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar bu konuda bir açıklama yaptı ve açıklamasında bu sistem şu anda ‘geçici vergi’ adı altında uygulanmakta ve büyük bütçe açıklarının kapatılmasında etkili bir araç olarak görüldüğünü vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın geçmişte uygulanan vergi düzenlemelerini yeniden değerlendirerek, bütçe açığını kapatma yönünde adımlar attığı biliniyor.

MALİ YÜKÜ ARTTIRIYOR

Ekonomist Evren Demir Zelyut, mevcut vergi sisteminin vatandaşı ‘limon gibi sıktığını’ ve tüketici üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu belirtirken dolaylı vergilerin yüksekliği ve vergi adaletsizliği, en önemli sorunlar arasında yer aldığı özellikle ÖTV ve KDV’den alınan vergilerin toplam vergi tahsilatının büyük bir kısmını oluşturduğu ve bu durumun vatandaş üzerindeki mali yükü artırdığını bildirdi.

SERMAYE YURT DIŞINA ÇIKABİLİR

Peşin vergi uygulaması, vergi tahsilatlarını artırarak bütçe açıklarını kapatma potansiyeline sahip. Ancak, bu sistemin vatandaşın aleyhine olabileceği ve vergi tahsilatlarını düşürebileceği de belirtilerek kripto para ve borsa işlemlerine getirilebilecek vergilerin, sermayenin yurt dışına çıkmasına neden olabileceği ve ekonomik sorunları derinleştirebileceği konusunda uyarıların da gündeme geldiği paylaşıldı.

Exit mobile version