Editörün SeçtikleriEkonomi

Türkiye genelinde yeni dönem başladı! Artık marketlerde satılmayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği Taslağı,” gıda güvenliğini artırmayı ve haksız rekabeti engellemeyi hedeflerken marketler için yeni bir karar alındı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Konu ile ilgili olarak SETBİR Başkanı İsa Coşkun çok önemli bir açıklama yaparak bu yeni tebliğin sektördeki düzenlemeler açısından büyük önem taşıdığını belirtti ve “Bu yeni tebliğle gıda güvenliğinin sağlanmış olacağı ve haksız rekabetin önüne geçileceğini düşünmekteyiz,” ifadelerini kullandı.

ADİL REKABET SAĞLANACAK

Yeni peynir tebliği taslağı, özellikle eritme peynirleri üzerinde önemli düzenlemeler getirdiği belirtilerek taslağa göre, eritme peynirlerinin tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve Abaza peyniri gibi geleneksel ve yöresel peynirlerle veya coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak şekilde üretilmesi ve piyasaya arz edilmesi yasaklanacağı bildirildi ve bu düzenleme, tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçmeyi ve piyasada adil rekabeti sağlayacağı aktarıldı.

Tebliğe göre, eritme peynirlerinin etiketlerinde en az 3 milimetre punto büyüklüğünde karakterler kullanılarak ürün adı belirtileceği ifade edilerek bu ürünlerin net bir şekilde tanımlanmasını ve tüketicilerin doğru bilgiye erişimini sağlamak için getirilen bir diğer önemli düzenleme olduğu paylaşıldı. Tüm bunlarla braber çeşitlendirilmiş peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 olarak sınırlandırılacağı paylaşıldı.

TÜKETİCİ MEMNUNİYETİ ARTACAK

SETBİR Başkanı İsa Coşkun’un belirttiği gibi, yeni peynir tebliği taslağı sektördeki düzenlemeler açısından kritik bir adım olarak değerlendirildiği ifade edildi. Peynirlerin doğru şekilde etiketlenmesi ve standartlara uygun üretimi, hem tüketici memnuniyetini artıracak hem de sektördeki kaliteyi yükseltecek.