Gündem

Türkiye Google’dan içerik silmesini isteyen ülkeler arasında 4. sıraya yükseldi

Türkiye, Google’dan içerik kaldırma taleplerinde bulunan ülkeler arasında 4. sıraya yükseldi. Rusya, Kuzey Kore ve Hindistan’ın ardından gelen Türkiye, son 10 yılda toplamda 90 binin üzerinde içerik kaldırılması talebiyle dikkat çekiyor. Bu, Türkiye’yi 150 ülke içerisinde en çok talepte bulunan dördüncü ülke konumuna getiriyor.

Surfshark adlı internet güvenlik firmasının yayımladığı rapora göre, Türk devlet kurumları son 10 yılda Google’a 18 bin 900 kez içerik kaldırma talebinde bulundu. Rusya, 215 bin taleple en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan ülke olarak öne çıkarken, Türkiye bu konuda 90 bin 400 taleple dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin içerik kaldırma talepleri, 2022 yılında önceki yıla göre yüzde 22 artış gösterdi.

En çok devlet kurumları silinmesini istiyor

Araştırmaya göre, Türkiye’nin içerik kaldırma talepleri, mahkemeler ve devlet kurumları aracılığıyla yapılıyor. Genellikle yerel kanun ihlalleri veya hakaret, gizlilik ve siyasi nedenlerle gerekçelendiriliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye’de Google’dan içerik kaldırma taleplerinde başı çeken kuruluş olarak belirlendi. Ayrıca, “Ulusal güvenlik” gerekçesi, Türkiye’nin içerik kaldırma taleplerinde en sık belirtilen neden olarak öne çıkıyor.