Türkiye ne kadar okuyor?
Daha çocuk yaşta kazandırılması gereken en önemli şeylerden biri kitap okumak diyebiliriz. Anne babayı rol model alacak çocuk için doğru yönlendirilme yapılması geleceği için atılacak temel adım sayılabilir. Peki bakalım Türkiye’de ne kadar kitap okunuyor?
Türkiye’de kişi başına yıllık ortalama 7,2 kitap düşüyor:
Kültür ve Turizm Bakanlığının 2011 yılında hazırlattığı Türkiye Okuma Kültürü Haritası çalışması Türkiye’de okuma alışkanlıkları ile ilgili ilgi çekici bilgiler içeriyor. 6.200 kişi ile yapılan anket çalışması Türkiye’de kişi başına yıllık 7,2 Kitap okunduğunu ortaya koyuyor. Genel ortalamanın yanı sıra kendisini düzenli kitap okuyucusu olarak tanımlayanların yıllık ortalama okuduğu kitap sayısı ise 14,5.
En az kitap okunan illa Şanlıurfa ve Diyarbakır, İller düzeyinde yılda ortalama 12’nin üzerinde bir sayı ile en çok kitap okunan iller ise Erzincan ve Erzurum olmuş. Kitaplar için ayırdığınız bütçenin hane halkındaki payı 1995’te %1.8’den 2016 itibariyle %1.1’e gerilemiş.
Avrupa genelinde 15 ülkeyi kapsayan anket çalışması kitap okumaya ayrılan sürenin günde ortalama 2 ila 13 dakika arasında değiştiğini gösteriyor. Bu konuda günde ortalama 13 dakika ile Estonya ilk sırada yer alırken, Fransa’da bu süre 2 dakikaya kadar inmiş durumda. Türkiye’de ise kitap okumaya ayrılan süre ortalama 7 dakika.