Türkiye, un ihracatında dünya liderliğini on yıldır sürdürüyor. Son on yılda ihracatını yüzde 60’ın üzerinde artıran Türkiye, yıllık 1,5 milyar dolarlık un ihracatı gerçekleştiriyor. 2028 yılı hedefi ise 2 milyar dolarlık ihracat.
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, Anadolu topraklarının değirmencilik sektöründeki köklü tarihine vurgu yaparak, modern tesislerde bu geleneği sürdürdüklerini ve dünya liderliğini on yıldır koruduklarını belirtti.
Türkiye’nin güçlü üretim kapasitesi ve ihracat potansiyeli
69 ilde bulunan 598 fabrikada 30 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan Türkiye, birçok ülkenin korumacılık politikalarına rağmen dünya ticaretindeki lider pozisyonunu koruyor. 2023 yılında 3,6 milyon tonun üzerinde gerçekleşen ihracat rakamını ilerleyen yıllarda 20 milyon tona çıkarabilecek potansiyele sahip.
2028 hedefi 2 milyar dolar!
2028 yılı sonuna kadar 2 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı amaçlayan Türkiye, buğday unu, irmik ve makarna gibi ürünlerde dünya pazarlarında önemli bir yere sahip. Türk unu, Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’da birçok ülkede tercih ediliyor.
Yapay zeka ile buğday üretiminin geleceği
Yapay zeka teknolojilerinin tarım sektöründe devrim yaratacağını ve Türkiye’nin kendi buğdayıyla un ihracatında liderliğini sürdürebilmesini sağlayacağını belirten Tezcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle hayata geçirilen Ukrayna-Rusya tahıl koridorunun Türkiye’ye ihracat pazarlarında önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.
En fazla un ihraç edilen ülkeler
Türkiye’nin un ihracatında başı çeken ülkeler arasında Irak, Suriye ve Somali yer alıyor. Bu ülkeler, Türk ununun kalitesini ve Türkiye’nin dünya sofralarındaki yerini teyit ediyor.