Gündem

Türkiye Tereyağı İhracatını Durduruyor! Tarım ve Orman Bakanlığı 81 İlde Tereyağı İhracatını Yasakladı

Ekonomik verilerin sürekli dalgalanması yaşanan pandemi süreci ardından Ukrayna Rusya savaşı derken ülke gündemine yetişmekte zorlanıyoruz. Her gün ya yeni bir zam haberine uyanıyoruz ya da yeni bir karara. Bugün de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kararı ile karşılaşıldı. Bakanlık tereyağı ihracatını durdurma kararı aldığını açıkladı. Kararın arz dengesini korumak ve tereyağı arz güvenliği için alındığı açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Açıklaması

Tarım ve orman bakanlığı gıda kontrol genel müdürlüğü 81 il müdürlüğüne gönderdiği yazı ile tereyağı ihracatını kısıtlama kararı aldığını bildirdi. TÜİK verilerine göre geçen yıl 14.2 milyon dolar değerinde 2bin 487 ton tereyağı ihracatı yapılmıştı. Bu yılın ilk ayında ise bu rakam 19.5 milyon dolar değerinde 3 bin 739 ton tereyağı ihracatı yapılması bu kadar gelir elde edilen bir sektörde neden kısıtlamaya gidildiği konusunda kafa karışıklığına neden oldu. Sektörde uzman kişilerin yorumu ise bir anda artan ihracat oranının panik havası yarattığı ve kısıtlama kararı aldığı doğrultusunda.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklaması ise arz talep dengesini sağlamak amaçlı kısıtlamaya gidildiği doğrultusunda oldu. Sektör temsilcileri ise Türkiye’nin yıllık 15 bin tona kadar arzı karşılayabileceğini açıkladı.

18 Nisan 2022 Önemli Tarih

18 Nisan 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak olan karar ülkenin tereyağı arz güvenliğini sağlamak ve arz dengesini korumak amaçlı uygulandığı bildirildi. Bitiş tarihi belirlenmeyen karar yeni bir karar alınana kadar kısıtlamaya devam edilecek.

Yasak Dışında Kalanlar Ülkeler

Bu kısıtlama kararından ise; Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihraç edilen tereyağı hariç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan- Özerk Nahcivan Cumhuriyeti ve Filistin ülkeleri muaf tutulacak.