Türkiye’de asgari ücretli bir çalışan iPhone 13 almak için ne kadar çalışmalı? Şoke eden gerçek…

Geçtiğimiz günlerde Apple tarafından akıllı telefonlar başta olmak üzere satışı gerçekleştirilen tüm ürünlere ciddi bir miktarda zam geldi. Bu kararın peşindeki neden son dönemlerde TL’nin döviz kurlarında diğer para birimleri karşısında ciddi düzeyde değer kaybetmesinden kaynaklı. Halihazırda oldukça pahalı fiyatlara (gelir düzeyi düşünüldüğünde) satışı olan iPhone modellerinin yeniden zamlanması ve son çıktıda görülen ücretlendirmeler de adeta dudak uçuklattı.

Apple iPhone ürünlerine zam yaptı

Telefonlardaki fiyat artışlarının tek nedeni döviz kuru da değil. Ücretlendirmelerin içerisinde olan vergilendirmeler de telefonun zaten yüksek olan fiyatının daha da yükselmesine neden oluyor.
Günümüz koşullarında bir akıllı telefon satın almak isteyen biri elektronik marketlerdeki sınırsız cihaz arasından seçimlerini yapıyor. Amiral gemisi telefonların ön plana çıktığı tabloda iPhone gibi markaların yeni telefonları 10 bin TL’yi aşıyor. Yani asgari ücretli birisi için oldukça pahalı bir fiyat olacaktır bu.

Almanya’da asgari ücretle ne kadar sürede iPhone 13 Pro Max alınır?

Diğer ülkelerde de bu durum çok farklı değil. Fakat özellikle Amerika ve Avrupa’da yaşayan kişiler yüksek fiyatlandırmaya karşın rahat bir şekilde alabiliyorlar ürünleri. Almanya’da 1.500 Euro civarında olan asgari ücretli bir çalışan 800 Euro’dan yarım ay çalışarak iPhone’un en üst düzey telefonunu alabiliyor.

Türkiye’de asgari ücretli bir kişi iPhone 13 Pro Max almak için ne kadar çalışmalı?

22.999 TL Türkiye fiyatlı iPhone 13 Pro Max’i satın almak isteyen bir asgari ücretli 8,5 aya yakın bir süre tüm birikimini kenara ayırmak durumunda kalıyor.

Hal böyle olunca zaten yüksek olan fiyatların daha da artması vatandaşların alım gücünü iyice kısıtlıyor ve kişiler dünya devi firmaların amiral gemisi ürünleri kullanmak konusunda zorlanıyor.

Exit mobile version