Türkiye’de bir ilk olacak! Köyler şehir değiştirecek

Balıkesir şehir merkezine yaklaşık olarak 110, Dursunbey’e 35 kilometre uzaklıktaki, geçmişi 600 yıl öncesine dayanan ve 1940’lı yıllarda bağlı olduğu Mustafakemalpaşa’dan ayrılarak

Dursunbey’e bağlanan orman köyü Karyağmaz’ın, yeniden Mustafakemalpaşa’ya bağlanması için çalışmalar sürüyor.

Türkiye’de bir ilk oldu

Türkiye’de bir ilke imza atılan taşınma kararının ardından, 4 senelik inşaat çalışmalarının ardından 700 dönümlük arazide yeni nesil yerleşim modeli ortaya çıktı.

Proje dahilinde, 404 konut, 1 köy konağı, iki tip olmak üzere 100 ahır, okul, cami, yol, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı bitirildi.

Ulaşım, çalışma hayatı, sağlık hizmeti kolaylaşacak

4 senenin sonunda proje dahilinde yapılan 164 metrekarelik 2 katlı 3+1 bahçeli konutlar, 20 Ekim’de yapılan kura çekimi sonrası hak sahiplerine teslim edildi.

Karyağmaz’ın ilkbaharda gerçekleşmesi beklenen nakli sonrasında ulaşım, eğitim, sağlık hizmeti ve çalışma hayatı kolaylaşacak.

Konu köylülere de danışıldı

Aynı köyden olan ve taşınmasına öncülük eden Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu Başkanı ve eski AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, Karyağmaz’ın taşınma nedeninin yerleşim yerlerinden uzak orman köyü olmasından kaynaklandığını söyledi.

Arazilerin bir kısmının Dursunbey, bir kısmının da Mustafakemalpaşa sınırında kaldığını belirten Sali, yerleşim yerinin dezavantajlarından ötürü köylülerle yaptıkları istişare sonucunda taşınma kararı aldıklarını anlattı.

Orman mevzuatı dahilinde ilk taşınma

Sali, taşınma kararının 2004’te alındığına işaret ederek şunları söyledi:

“Bakanlar Kurulu kararı 2010 yılında çıktı ama 2004’ten 2010’a kadar da yer tespiti ve arazi problemlerinin çözülmesi, proje taslaklarının hazırlanması gibi süreçler geçti. 2010’da Bakanlar Kurulu kararıyla birlikte hukuksal, kamulaştırma işlemleri başladı. 2017 yılında da inşaat ihalesi yapıldı. Köy, Bursa Mustafakemalpaşa Yalıntaş Mahallesinde bir araziye taşındı. Burası bozuk orman sahasıdır. Mevzuat altyapısı Anayasanın 169. maddesi ve orman köylerinin kalkındırılmasının desteklenmesi hakkındaki kanuna göre yapıldı. Türkiye’de bir ilktir, yani orman mevzuatı çerçevesinde yapılan ilk taşınma işlemidir.”

Exit mobile version