Ekonomi

Türkiye’de çip sıkıntısı yaşanıyor! İkinci el araba fiyatları yükselecek mi?

Türkiye’de araba almak isteyen vatandaşlar fiyatların düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Ancak son günlerde çip tedarikinde yaşanan sıkıntılar vatandaşın gündeminde. Peki, bu durum araba fiyatlarına nasıl yansıyacak? İkinci el araba fiyatları yükselecek mi? Sektörün uzman isimleri konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dar gelirli vatandaşlar ikinci el araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini merak ediyorlar. Pandemi sonrası yükselişe geçen ikinci el araba fiyatları 2021 yılında yeniden düşüş göstermişti. Bu nedenle araç satın almak isteyenler önümüzdeki günlerde ne yönde hareket edeceğini araştırıyorlar. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Cardata CEO’su Hüsamettin Yalçın ülkemizde yaşanan çip sıkıntısı nedeniyle fiyatların yeniden yükselebileceğini bildirdi.
Yalçın tarafından yapılan açıklamalarda, çip tedarikinde yaşanan sıkıntının önümüzdeki 2-3 ayda devam etmesi halinde üretim ve ithalat tekrar sekteye uğrayacağını, bu durumun ikinci el araca talebi artıracağı ifade edildi.

Nisan ayından itibaren fiyatlar tekrar yükselecek

Otomol CEO’su Uğur Sakarya ise bayilerin ellerinde çok fazla stok olması ve sıfır araçlarda yapılan kuvvetli kampanyalar ikinci el fiyatlarını baskıladığını söyledi. Bu nedenle ikinci el araba almak için bu dönemin doğru zaman olduğu belirtildi. Sakarya açıklamalarında, “Kurun seviyesini de düşünürsek nisan ayından itibaren fiyatların tekrar yükseleceğini düşünüyorum” dedi.

Araç satışlarında taksit dönemi

Öte yandan Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre Türkiye’de araç satışlarında artık taksit uygulanacak. Nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında altmış ay, yüz yirmi bin Türk Lirasının üzerinde olup üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında kırk sekiz ay, üç yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında otuz altı ay ve yedi yüz elli bin Türk Lirasının üzerinde olan taşıt satışlarında yirmi dört ay taksit uygulanacak.