Gündem

Türkiye’de de üretilecek olan corona virüsü aşısının etkinlik oranı belli oldu!

Rus aşısının Türkiye’de üretilmesi için de anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. Türkiye’deki üretilecek olan aşının etkinlik oranı belli oldu. Yapılan açıklamaya göre, “Sputnik V” adlı corona virüsü aşısının etkinlik oranının yüzde 91.6 olarak duyuruldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın, Sputnik-V corona virüs aşısının üretimi için Türkiye ile anlaşma imzalandığını duyurmuştu. Türkiye’de üretilecek olan aşı ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği aşının Faz 3 sonuçlarına göre, etkinlik oranı yüzde 91.6 olduğu bildirildi.

Ciddi yan etki göstermedi

Nakli ve muhafazası artı 2 ile 5 derece arasında olan aşının çalışmaların 19 bin 866 gönüllünün katılımıyla aylar süren bir çalışma sonucunda tamamlandığını belirtti. Aşının yaşlılar üzerinde de etkili olduğu ifade edilirken, “60 yaşın üzerinde 2 bin 144 gönüllü vardı ve bu grupta yüzde 91,8 etkili oldu. Ciddi bir yan etki göstermedi” açıklaması yapıldı.

RFPİ’ye göre, 16 ülkede tescil edilne Rus aşısı dozlarının Bolivya, Kazakistan, Türkmenistan, Filistin, BAE, Paraguay, Macaristan, Ermenistan, Cezayir, Sırp Cumhuriyeti, Venezüella ve İran’da uygulanması bekleniyor.