Türkiye’de dolandırıcılık araştırması yapıldı: Sonuçlar çok şaşırtacak

Dolandırıcılık olaylarının toplumsal ve bireysel etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılan ön araştırma sonuçları paylaşıldı.

Beykent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Yılmaz ve Sosyolog Kadir Gürtan tarafından yürütülen araştırma, İstanbul’da yaşayan 306 dolandırıcılık mağduru ile yapılan görüşmelerle gerçekleştirildi.

Daha çok kadınlar dolandırıcıların peşine düşüyor

Araştırmacılar, dolandırıcılık mağdurlarının sadece üçte birinin kolluk kuvvetlerine başvurduğunu ve bunun nedeninin genellikle sonuç alınmasının mümkün olmadığına olan inançları olduğunu ifade etti. Ayrıca, dolandırıcılıkta etkili bir faktör olan “ikna”nın, web sitesi, e-posta hesabı ve telefon numarasının gerçek gibi görünmesiyle bağlantılı olduğunu vurguladılar.

Araştırmacılar, dolandırıcılığın sadece maddi kayıplara değil, aynı zamanda toplumsal ve bireysel sorunlara yol açtığını belirterek, dolandırıcılıkla mücadelede yasal düzenlemelerin yanı sıra toplumsal bilinç ve proaktif önlemlerin alınmasının önemini vurguladılar.

 

Exit mobile version