Türkiye’de gıda kıtlığı yaşanacağına dair flaş açıklama!
Türkiye’nin son günlerde en önemli gündemleri arasında olan susuzluk, bugün meclis gündeminde de yerini aldı. Artan kuraklık nedenleri ile Türkiye’de önümdeki zamanlarda gıda kıtlığının yaşanacağına dair ciddi endişeler var. Bu konuyu dile getiren İYİ Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, ‘’ Gelecekte zaten su kıtlığı yaşayacağımız günlerde bir de gıda kıtlığı yaşama ihtimalimiz çok yüksek çünkü tarımsal üretimler çoğunlukla suya bağımlı’’ dedi. Altıntaş, Türkiye’de başlayan kuraklık nedenlerine de değindi.
Ayhan Altıntaş’ın yaptığı açıklamalar şöyle;
Su kaynaklarına olan artış 7 kat artmış
Su konusu bugünlerde çok konuşulsa da uygulamada yeterli ciddiyetin verilmediğini düşünüyorum. Birçok projeksiyonda 2070 yılında yarı kurak iklime sahip olacağımız gösteriliyor. Fakat doğru yönetilmezse suyumuz o kadar dahi dayanamaz. Suyumuzu kaybedersek geri kazanmamız çok zor. Su sayesinde tarım yapıyoruz. Enerji ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılıyoruz. Su hayatın kaynağı ve geleceğimizin temel koşuludur. Susuzluk, bir kitle imha sebebidir. Bakın, son yüzyıl içinde dünya nüfusu 3 kat artmış buna karşın su kaynaklarına olan talepteki artış 7 kat. Dünya üzerinde var olan su miktarı sabittir. Nüfus artsa da su kaynakları artmıyor. Gelecekte zaten su kıtlığı yaşayacağımız günlerde bir de gıda kıtlığı yaşama ihtimalimiz çok yüksek çünkü tarımsal üretimler çoğunlukla suya bağımlı.
HES Projeleri
Uğruna yüzey sularının doğal akışını bozduğumuz, dolaylı olarak yüzey sularının kurumasına sebep olduğumuz ve etrafındaki birçok canlının ölmesine, zarar görmesine ya da göç etmesine sebep olduğumuz nehir tipi HES’lerde burada baş sorumlulardan. Evet, enerji de önemli fakat daha akılcı, planlı programlı projelerle enerji üretelim.
Su kaynakları giderek azalıyor
Değerli milletvekilleri, nüfus artışı, şehirleşme, sanayileşme; bunlar da su kirliliğini artırmakta, dolayısıyla temiz su kaynaklarını azaltmaktadır. Endüstriyel, evsel, tarımsal atıklar tatlı su kaynaklarını kirletiyor. Olayın vahameti ortada: 1 litre kirli suyu temizleyebilmek için 8 litre temiz su kullanılıyor.
Bakınız, burada sorumluluk bütün paydaşlara düşüyor. En başta Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilerimizi bilinçlendirmeli, tarımda suyun doğru kullanılması için tedbir almalıdır. Endüstriyel, evsel atıklar için çare bulunmalı, su kaynaklarımızın kirletilmesinin önüne geçilmelidir. “Maden” “otel” diyerek ormanlarımız tahrip edilmemelidir. Doğamızın ve yer altı su kaynaklarımızın hoyratça kullanılması ve kirletilmesi engellenmelidir. Bir gün insanlar susuzla, açlıkla karşı karşıya kalırsa ne güvenliğin anlamı kalır ne enerjinin anlamı kalır, insanlık imha olur.