GenelGündemSağlık

Türkiye’de maymun çiçeği salgını olacak mı? İşte dikkat etmeniz gereken noktalar!

Koronavirüs salgını 2020 yılından beri ülkemizde devam ediyor. Üstelik vaka sayıları da yeniden artışa geçmiş durumda. Derken, Türkiye bugün maymun çiçeği vakasıyla sarsıldı. Peki maymun çiçeği virüsü, tıpkı koronavirüs gibi yeni bir salgın oluşturur mu? Konuya yönelik açıklama eski Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap’tan geldi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Azap, şunları söyledi:

“Maymun çiçeği asla Kovid-19 veya grip gibi günler içinde yüzlerce, binlerce kişiye bulaşacak bir hastalık değil çünkü çok yakın temasla bulaşıyor. Sadece hasta ve enfekte olan kişilerle aynı evde yaşayanlar veya yakın fiziksel teması olanlar risk altında. Bu nedenle telaşlanacak bir durum yok. Kovid-19’da dünyada günde 1 milyonun üzerinde yeni vaka görülürken maymun çiçeğinde iki aylık sürede Afrika dışında 5 bin civarında vaka bildirildi. Tek başına bu veri bile çok hızlı yayılmadığını gösteriyor.”

VAKALARIN ARTMASI BU ŞEKİLDE ÖNLENEBİLİR

Prof. Dr. Azap, vaka sayılarının artmasının kişinin temaslı olduğu tüm kişilerin izolasyona alınmasıyla engellenebileceğini, hastanın virüsü kimden aldığının araştırılarak olası şüpheli kişilerin ve bunların yakın temaslılarının da karantinaya alınması gerektiğini söyledi ve bunlar yapıldığında vakaların artmasının da önlenebileceğini kaydetti.