Ekonomi

Türkiye’de vatandaşların cebinde bulunan para miktarı açıklandı!

Corona virüsü pandemisi sonrası Türkiye’de pek çok vatandaş nakit para kullanmak yerine banka ve kredi kartı kullanmaya başladı. Bu kapsamda vatandaşların ceplerinde taşıdığı nakit para miktarının ne kadar olduğu ise merak konusuydu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından 2020 yılı Eylül-Ekim dönemini kapsayan Nakit Kullanım Alışkanlıkları Anketinin sonuçlarına göre; Türkiye’de vatandaşların cebinde bulunan para miktarı belli oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen yılın eylül-ekim döneminde Türkiye’de nakit kullanım alışkanlıklarını anlamaya ve nakdin ödeme yöntemleri içindeki önemini incelemeye yönelik yaptığı Nakit Kullanım Alışkanlıkları Anketi’nin sonuçları ortaya çıktı.

Olağan bir günde ceplerde 150 TL nakit para bulunuyor

Anket sonuçlarına göre, Türkiye’de bir vatandaşın cüzdanında taşıdığı ortalama nakit para da belli olmuş oldu. Buna göre, vatandaşların cebinde olağan bir günde 150 TL nakit para bulunuyor.

Vatandaşlar ATM’den veya bankadan bir defada 500 lira nakit para çekiyor. bireylerin yüzde 32,3’ü gelirinin tamamını nakit olarak, yüzde 30,3’ü ise tamamını banka hesabı üzerinden elde ediyor. Gelirinin tamamını veya çoğunluğunu nakit olarak elde edenlerin oranı yüzde 55,1 olarak bildirildi.

Öte yandan eğitim düzeyi ve gelir seviyesi arttıkça nakit kullanım oranının düştüğü görüldü. Anket değerlendirmelerine göre, kendini çoğunlukla nakit kullanan” olarak tanımlama 16-24 yaş ve 65 yaş üstü gruplarda daha yaygınken, kendi hesabına çalışanlarda diğer meslek gruplarına göre daha düşük oranda oldu.