Türkiye’deki araç pahalılığı herkesi etkiledi; satıcılar, alıcılar, oto galericiler hepsi arka arkaya konuştu! “Araç fiyatları düşecek mi?”

Türkiye’nin en hareketli oto pazarlarından biri olan Rami Açık Oto Pazarı’nda bu hafta durgunluk hakimdi. Son pazarda gelecek olan 6 bin ve 6 kilometre etkisinin fiyatları düşürmesi beklenirken, fiyatların hala beklentinin üzerinde olduğu görüldü. Vatandaşlar araç fiyatlarının pahalılığından şikayet ederken; araç satanlar ise, talebin olmamasından dert yandı.

SATICILAR PİYASANIN DURGUN OLUŞUNDAN ŞİKAYET ETTİ

Araç pazarına satış için gelen vatandaşların en büyük şikayeti, durgun olan piyasa koşulları oldu. Konuya ilişkin çarpıcı açıklamalar gerçekleştiren araç satıcısı Hakan Çukurova “Rami Oto Pazarı şu anda çok durgun, piyasa çok durgun araç satamıyoruz. Buradaki çoğu yerleri de zaten galericiler almış. Ben saat 06.30’da geldim, şahsi aracımla geldim. İnternete de koydum oradan da satamadım” diye konuştu. Rami Açık Oto Pazarı’nda oto galerici olan Altuğ Pakman “15 gündür hiçbir hareket yok. Bu mevsimden de kaynaklanıyor ama tabii ekonomiden de kaynaklanıyor. Son 1 haftadır hiç rağbet yok. Eskiye göre hiç hareket yok. Normalde pazar günleri bu cadde dolu olurdu. İnsan kaynardı burası şu anda hiç kimse yok. Suriyeliler de şehir değiştirmeye başladı onlar da arabalarını satıyor. Düşüşü halk bekliyor, düşüş olmaz durgunluk olur. En fazla galericiler karlarında vazgeçer aldıkları fiyata satar ama biz düşüş beklemiyoruz fiyatlarda” beyanında bulundu.

ALICILAR DÜŞÜŞÜ YETERLİ BULMADI

Oto pazarına otomobil almaya gelen vatandaşlar, fiyatlarda yaşanan düşüşün henüz yeterli bir seviyede olmadığını belirtti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Engin Ulukaya, “Geçen hafta da gelmiştim, aradığım şartlarda bir araç bulamadım. 350-400 bin liralık araçlar 500-550 bin lira. Televizyonlarda, sosyal medyada fiyatların düştüğü söyleniyor ama şu anda pazarda düşüş yok. 300-350 bin lira bandında araç bakıyorum, 93-95 model bir araca 85 bin lira istiyorlar. Bu şartlarda nasıl araç alacağız bilmiyorum” derken; Hasan Topçu ise, “Ben otomobil bakıyorum, fiyatlar yüksek, kredi alayım diyorum, kredi de yüksek. Fiyatlar belli olmuyor mesela 5-6 ay önce daha uygundu fiyatlar. 260-280 bin liralık otomobil bakıyorum ama yok. Kredi alabilirsem araç alacağım” dedi.

OTO GALERİCİLER DE KONUŞTU

Öte yandan 15 Eylül itibariyle de araç ticareti yapanlara getirilecek olan 6 ay ve 6 bin kilometre zorunluluğundan etkilenecek olan oto galericiler de araç piyasası hakkında yorumlarda bulundu. Bu zorunluluk öncesinde sıfır araçları ellerinden çıkarmaya çalıştıklarını belirten oto galeri sahibi Esat Aydın, “Bizim elimizde şu an 2 tane sıfır araç var. Şu anda araçları satmaya çalışıyoruz. Piyasa durgun, genel bir durgunluk var. 15 Eylül’den sonra bu araçları satmamak gibi bir lüksümüz yok satmak zorundayız, biz ticaret yapıyoruz. Araca 6 bin kilometre binerek, yasaya uyup o aracı satmayı planlıyoruz. Biz şu anda fiyatları 100 bin lira düşürdük ama talep yok” açıklamalarında bulundu. Öte yandan başka bir açıklama gerçekleştiren oto galeri sahibi Yusuf Efe, “Şu an bende sıfır araç yok. Sıfır araç gelecekti bana ama bu yasadan dolayı iptal ettirdim. Genel olarak bir durgunluk var piyasada, fiyat olarak da yaklaşık yüzde 6-8 düşüş yaşandı. 15-20 gün sonra tekrar piyasa açılacak diye düşünüyoruz. Ben bir galerici olarak sıfır arabaların galeriden alınmasına karşıyım” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version