Editörün SeçtikleriEkonomi

Türkiye’deki milyonlarca kiracıya kötü haber! Ocak ayı itibari ile başladı

Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %17,8 azalarak 80 bin 308 oldu. Bu düşüş, 2023’ün son aylarında başlayan trendin devamı niteliğinde.

İstanbul, 13 bin 423 konut satışı ve %16,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 6 bin 709 konut satışı ve %8,4 pay ile Ankara, 5 bin 250 konut satışı ve %6,5 pay ile Antalya izledi.

Yabancılara yapılan konut satışları da Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %50,5 azalarak 2 bin 61 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı ise %2,6’ya geriledi.

Yabancıların en çok tercih ettiği il Antalya oldu. Antalya’da Ocak ayında 747 konut satışı gerçekleşti. Antalya’yı 710 konut satışı ile İstanbul ve 211 konut satışı ile Mersin izledi.

Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Ocak ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 555 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 208 konut ile İran, 127 konut ile Ukrayna, 99 konut ile Irak ve Kazakistan vatandaşları takip etti.

Emlakjet verilerine göre, Ocak ayında kadınların erkeklere oranla daha fazla konut arama yaptığı görülüyor. Ocak ayında kadın/erkek konut arama oranı, kadınlarda %61, erkeklerde %39 şeklinde gerçekleşti.

Emlakjet kullanıcılarının %70’i en yüksek yaşam maliyetinin barınma olduğunu belirtti. Son yıllarda artan kira bedelleri sebebiyle kullanıcıların %53’ü bulundukları semtten/şehirden göç etmeyi düşünüyor.

Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, 2023 yılının zorlu bir yıl olduğunu ve artan kira fiyatları sebebiyle şehir merkezlerinden şehrin çeperlerine doğru göçün yoğunluk kazandığını söyledi. İdikat, 2024 yılında da kiraların artış göstereceğini ve son 7-8 aydır yaşanan faiz artışlarının konut alamayan orta gelirli vatandaşların da kiralık piyasasına yönelmesine sebep olduğunu belirtti.

dikat, uzun vadede kiralık konutlarda arz sıkıntısı yaşanacağını ve kiralık konutlarda yaşanacak arz talep dengesizliğinin %60 ila %70 arasında bir fiyat artışına neden olacağını söyledi.

Bu veriler, Türkiye’deki konut piyasasının zor bir dönemden geçtiğini ve önümüzdeki dönemde de bu zorlukların devam edebileceğini gösteriyor.