Türkiye’deki Ukraynalılar başkonsolosluğun önüne gitti: Ailemizi buraya getirmek istiyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hafta başında yaptığı açıklamalarda, Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerini tanıdığını duyurdu. Putin’in açıklamalarından sonra ABD’den ve AB ülkelerinden, Rusya’ya yönelik yaptırım açıklamaları geldi. Ancak Rusya, Ukrayna’ya girme konusunda geri adım atmadı ve 24 Şubat Perşembe günü Putin, Rus askerlerine harekat emri verdi. Böylece Rusya birlikleri Ukrayna’yı vurmaya başladı. Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas bölgesine yönelik başlayan operasyonlarla birlikte, başkent Kiev’de de yüksek patlama sesleri duyulmaya başladı. Yaşanan savaş krizi ile birlikte Türkiye’de yaşayan Ukraynalı kişiler de Bakırköy’deki Ukrayna Başkonsolosluğuna akın etti.

Türkiye’deki Ukraynalılar Endişe İçinde

Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi ile birlikte dünya basınında savaş haberleri yer almaya başladı. Kiev’de sabah saatlerinde siren sesleri duyuldu ve bu sesleri büyük patlama sesleri takip etti. Rusya’nın Ukrayna’ya işgal harekatından sonra Türkiye’de bulunan Ukraynalı vatandaşlar da endişeye kapıldı. Türkiye’deki Ukraynalılar, İstanbul Bakırköy’de bulunan Ukrayna Başkonsolosluğuna gelerek gelişmeleri buradan takip etti. Ukraynalılar, ülkelerindeki ailelerini Türkiye’ye getirmek istediklerini, aileleri için korktuklarını söyledi.

“Ailemi Oradan Almaya Çalışıyorum”

Cumhuriyet’in haberine göre Türkiye’de yaşayan Ukraynalı Elena İleri, ailesini Türkiye’ye getirmek istediğini söyledi. İleri “Çok korkuyorum. Biz 8 yıl önce tankları gördük, o korkuyu biliyoruz. Şu an kapılar kapalı. İnsanlar bu geceyi bodrumda geçirdiler. Herkes korkuyor çünkü sivillere de saldırı olabilir. Ailemi oradan almaya çalışıyorum ama nasıl getireceğimi bilmiyorum” dedi.

“Çocuklarımızı Oradan Çıkarmak İstiyoruz”

Bir diğer Ukraynalı vatandaş Liyudmlya Saatçioğlu ise yaptığı açıklamada çocukları için endişe duyduğunu ifade etti. Saatçioğlu açıklamasında “Herkes perişan. Çocuklarımızı oradan çıkarmak istiyoruz ama nasıl çıkaracağımızı bilmiyoruz. Çocuklar sabah patlama sesleri duymuş. Çocuklarımıza ‘Evde oturun’ diye mesaj gelmiş. Evden çıkamıyorlar. Akrabalarımızla konuştuk, zor durumdalar” dedi.

Zelenskiy: Putin Bir Şeytan

Ukrayna’da savaş hareketliliği devam ederken, Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın askeri havalimanlarına saldırdığı belirtildi. Öte yandan Zelenskiy de tüm dünyaya seslendi ve yardım istedi. Ülkede ağır yaralıların olduğunu ifade eden Zelenskiy, Putin’in “bir şeytan” olduğunu ifade etti.

Exit mobile version