Gündem

Türkiye’deki yabancı nüfus Bulgaristan nüfusunu geçti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Türkiye’deki yabancı nüfusun Bulgaristan’ın toplam nüfusunu geçtiğini belirterek, bu konudaki vahim tabloyu sosyal medya üzerinden paylaştı. Gökce, Türkiye’deki yabancı sayısının resmi izinle yaşayanların yanı sıra geçici koruma, uluslararası koruma, ikamet izni ve çalışma izni gibi statülerle toplamda 4 milyon 924 bin 233 kişi olduğunu ifade etti.

Genel Sekreter Yardımcısı, Türkiye’deki yabancı nüfusun İzmir’in toplam nüfusundan daha büyük olduğunu ve eğer yabancılar tek bir yerde yaşasaydı, bu şehrin Türkiye’nin en büyük üçüncü şehri olacağını belirtti. Ayrıca, yabancıların Türkiye genelinde ortalama hane halkı büyüklüğünün düşünüldüğünde 1 milyon 518 bin 462 konut kullandığını vurguladı.

Gökce’nin paylaşımına göre, düzensiz göçmen sayısının net olarak bilinmemesine rağmen uzman tahminlerine göre 2-3 milyon arasında olduğu düşünülüyor. Bu rakamın eklenmesiyle Türkiye’de yaklaşık 8 milyon yabancının yaşadığı ortaya çıkıyor, ki bu da Bulgaristan’ın toplam nüfusunu aşmış durumda.

Genel Sekreter Yardımcısı, dünya genelindeki göçmen sayısının artmasıyla birlikte, Türkiye’nin gıda, barınma, güvenlik ve demografik değişim tehditleri ile karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca, yerel yönetimlerin demografik, kültürel ve mekansal değişime uygun politikalar üretmeleri gerektiğini vurgulayarak, bu konuda altyapı ve üstyapı adımlarının atılması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de kaç düzensiz göçmen olduğu bilinmiyor. Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre 2019 – 2023 arasında 1 milyon 243 bin 883 düzensiz göçmen yakalanmış durumda.

Yakalanan tüm göçmenler sınır dışı edilmiyor

Yakalanan tüm düzensiz göçmenler sınır dışı edilmiyor. Yakalananlar ilk olarak İçişleri Bakanlığı’na bağlı Geri Gönderme Merkezleri’ne gönderiliyor. Burada vatandaşı oldukları ülkelerin temsilcilikleriyle temasa geçiliyor ve yetkililerin değerlendirmesine göre sınır dışı etme kararı alınıyor. Sınır dışı etme kararını yargıya taşıyarak itiraz eden göçmenlerin bazılarının sınır dışı kararı iptal edilebiliyor. Bu durumda düzensiz göçmenler Türkiye’de kalmaya devam ediyor.

Demografik yapı tehdit altında

Dünya Bankası’nın bu yıl Nisan ayında yayınladığı rapora göre dünyada bugün 184 milyon göçmen bulunuyor. Bu göçmenlerin 37 milyonu da sığınmacı statüsünde. Zürih Enstitüsü’ne göre de 2050 yılında 1,2 milyar insanın iklim göçmeni olabileceği belirtiliyor. Göçmen ve sığınmacı krizine karşı akılcı ve bilimsel politikalar uygulanmadığı takdirde Türkiye gıda, barınma krizlerinin yanı sıra ciddi bir güvenlik ve demografik değişim tehdidi ile karşı karşıya kalacak.

Bütün şehirlerimizin de yerel yönetimlerinin yaşanan demografik, kültürel, mekansal değişime uygun politikalar üretmesi gerekiyor. Altyapı ve üstyapı alanında atılacak adımlar şehirlerimizin tarihi, kültürel dokusunu belirleyeceği gibi, iklim değişikliğinin yaratacağı ekolojik tahribat da şimdiden önlem almamızı bekliyor. Akıl ve bilim ışığında harekete geçmeye şimdi ihtiyacımız var.”