GenelGündemPolitika

Türkiye’den net cevap: Bu bir savaş sebebidir!

Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarma isteğine Türkiye'den net yanıt geldi. "Bu bir savaş sebebidir!"

Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında bir süredir devam eden gerginlik artmaya devam ediyor. Dün Yunan F-16’larının yaptığı taciz uçuşu Türk F-16’ları tarafından engellendi.

Bu gelişme üzerine Türkiye sabah saatlerinde NAVTEX ilan etti. Hem bu gelişmeler hem de bölgenin içinde bulunduğu durum hakkında açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan geldi. Özellikle Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarmak istemesinin kabul olmaz olduğunun altını çizen Oktay; “Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak?” ifadelerini kullandı.

HAKLARIMIZDAN KESİNLİKLE VAZGEÇMEYECEĞİZ

Türkiye’nin Doğu Akdeniz konusunda tavrını net olarak belirten Orhan, sözlerine; “AB’den hakkaniyet bekliyoruz. Bu hakkaniyet çerçevesinde de Türkiye’nin geri adım atmasını kimse beklemesin. Avrupa’ya söylediğimiz şu, Doğu Akdeniz de dahil olmak üzere Egeler de dahil olmak üzere Türkiye haklarından kesinlikle vazgeçmeyecektir” şeklinde devam etti.

BUNU KABUL ETMEMİZİ Mİ BEKLİYORSUNUZ?

Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarma isteği karşısında Türkiye’nin tutumunun çok net olduğunu bildiren Orhan; “Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarma isteğine gelince… Bunu kabul etmemizi mi bekliyorsunuz? Bu savaş sebebi olmayacak da ne olacak? Milletimiz söz konusu bağımsızlığı, istiklali, özgürlüğü olduğunda hiçbir şey dinlemez. Bedel ödemekmiş, şuymuş, buymuş umurunda bile olmaz” dedi.

KENDİ KITA SAHANLIĞIMIZDAYIZ

Konuşmasına Türkiye’nin kendi kıta sahanlığında, kendi kaynakları ile araştırma yaptığını söyleyerek devam eden Orhan; “Bir başka ülke, kendi kıta sahanlığında kendi faaliyetlerini yürüttüğü zaman hiçbir ses çıkmıyor da Türkiye kendi kıta sahanlığında Doğu Akdeniz’de kendi gemisiyle kendi kaynaklarını araştırdığında niye kıyamet kopar, anlaşılır gibi değil” dedi.

ATIŞ EĞİTİMİ YAPILACAK

Tüm gelişmeler üzerine Türkiye’den Doğu Akdeniz için yeni bir adım daha atıldı. Sabah saatlerinde yeni bir Navtex ilan edildi. İlan eliden Navtex’e göre Türk güçleri bölgede 29 Ağustos ve 11 Eylül tarihleri arasında atış eğitimi yapacak.

Hatırlacağı gibi hafta başında yayınlanan Navtex’e göre 1 – 2 Eylül tarihleri arasında Akdeniz’de atış talimleri yapılacağı duyurulmuştu.