Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ neticesinde SMA hastalarının ilaç giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacağı belirtildi. SMA Tip1, Tip2 ve Tip3 hastalarının ilaç giderleri bundan sonra SGK tarafından karşılanacak. Bu uygulama için aranan kriterler hakkında son düzenlemeler Resmi Gazete’de yer aldı…
Türkiye’de her geçen gün daha fazla gündem olan SMA hastalarının durumu ve yaptıkları mücadele sonuç verdi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre SMA Tip1, Tip2 ve Tip3 hastalarının ilaç giderleri karşılamak için aranan nitelikler açıklandı. Söz konusu tebliğde genetik, sitogenetik ve moleküler tetkiklere yönelik düzenlemeler yer aldı. Bu düzenlemeler kapsamında SMA Tip1 hastalığını tedavi ederken kullanılan ilaçlardaki kriterler açıklandı.
Sağlık Kurulundan Onay Alınması Gerekecek
SMA Tip1 hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar çocuk nörolojisi uzmanıyla gerçekleştirilen ilk 4 uygulama için 3 ay süreli, sonraki uygulamalar için 4 ay süreli raporlar alındığında verilecek. SGK tarafından tayin edilen üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında düzenlenmesi gereken bu sağlık kurulu raporları ile tedavi giderleri karşılanacak. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu kararı baz alınacak.
SGK tarafından belirlenen üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında çocuk nörolojisi uzman hekimi tarafından yapılan her bir uygulama için ilaç kullanım onayı verilecek. Söz konusu reçete, ilk 4 uygulama için tek seferde verilecek. Daha sonraki her bir uygulama için ayrı ayrı verilmesi durumunda giderler SGK tarafından ödenecek.
SMA Tip1 İçin Aranan Kriterler
Klinik olarak SMA Tip1 tanısı konulmuş hastaların komisyon tarafından ilaç kullanım onayı alması gerekir. Bu süreçte klinik belirtiler 6 ay ve daha küçükken başlamış olmalıdır. Bu kriterlere uyan hastalarda mekanik solunum desteği ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın tedaviye başlanır. İlk 4 doz ilaç kullanımı başlangıç tedavisidir. Bu süreçte SMA’dan kaynaklı mekanik solunum desteği ihtiyacı ve süreleri dikkate alınmaz. Daha sonraki dozlar idame tedaviler olup SMA hastasının beyin veya spinal kord hastalığı veya öyküsü olmamalıdır.