Türkiye’nin iş gücü kan kaybediyor

ÖZEL/ Didar DEMİRCİ- Türkiye’de her geçen gün nitelikli ara eleman bulmak zorlaşıyor. Bu durum esnafından sanayicisine kadar bir çok sektörde sorunlara yol açıyor. Özellikle mülteci, göçmen statüsündeki kişileri istihdam etmek zorunda kalan bu sektörler, acilen gençlerin mesleki eğitime özendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Konuya ilişkin Ege Haber’e konuşan Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Başkanı Sibel Zorlu, “Gençlerimizin büyük bir bölümü üniversite mezunu olduğu halde hem sanayide hem de diğer iş kollarında ara eleman bulunamaması çok dikkat çekici. Bu açığı kapatmanın yolunun mesleki eğitimden geçtiğini düşünüyorum” sözlerini kaydetti.

MESLEKİ EĞİTİMİN ÖZENDİRİLMESİ ŞART

Türkiye İstatistik Kurumunun 2022 yılı verilerine göre İzmir’de 15-24 yaş arası iş gücünün 245 bin kişi olduğunu ve bu yaş grubundaki işsiz sayısının ise 60 bini bulduğunu aktaran Zorlu, “Yani yaklaşık her dört gencimizden biri işsiz ne yazık ki. Genç işsizlik oranı bu kadar yüksekken, iş dünyası yine de nitelikli ara eleman bulmakta güçlük çekiyor. Gençlerimizin büyük bir bölümü üniversitelerin 4 yıllık ya da 2 yıllık bölümlerinden mezun olduğu halde hem sanayide hem de diğer iş kollarında ara eleman bulunamaması çok dikkat çekici. Ara eleman açığını kapatmanın yolu mesleki eğitimden geçiyor diye düşünüyorum” dedi.

Zorlu, “Teknolojik ilerleme, yeşil ve dijital dönüşüm tüm dünyada yeni meslekler yaratıyor. Üretimde, iş yaşamında, yeni becerilere ihtiyaç duyuluyor. Mevcut mesleklerin geliştirilmesi ve bu yönde eğitim verilmesi giderek önemli hale geliyor. Bu noktada, önce Türkiye’de mesleki eğitimin sanayinin ve iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesi, gençler için cazip hale getirilmesi ve özendirilmesi gerekiyor, bu konuda tüm kesimlerin iş birliği içinde çalışması şart” mesajını verdi.

GENÇLERİN ELİNDEN TUTUYORUZ

ESİAD’ın küresel rekabet gücüne dayanan, kaliteli ve dinamik bir mesleki ve teknik eğitim için hayata geçirdikleri projeler olduğunu belirten Zorlu, “İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu ile imzaladığımız protokol kapsamında öğrencilere staj ve istihdam olanağı sunuyoruz. Bunun yanında okulun müfredatının iş dünyasının beklentileri doğrultusunda geliştirilmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile sanayicinin aradığı niteliklerde iş gücünün geliştirilmesi için mesleki kurslar düzenlenmesine yönelik bir proje yürütüyoruz. Yine Mentörüm ESİAD Programı ile üyelerimiz ve gençleri bir araya getirerek tecrübelerimizi onlarla paylaşıyoruz. Önceki dönemlerde de Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖGSD) ile hayata geçirdiğimiz “Meslek Lisesi Koçları Programı” ile meslek lisesi öğrencilerinin kariyer gelişimlerine katkıda bulunduk” sözlerini kaydetti.

İŞİMİZ SURİYELİLERE KALDI

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu Meclis Üyesi Hüseyin Sağır da yaşanan işçi açığına ilişkin önemli mesajlar verdi. Sağır, İzmir’de gevrek üretecek eleman bulamadıklarının altını çizerek, “Gevrek üretmek çok zorlaştı. Hem girdisi fazla hem de eleman yok. Bu alanda usta yetişmiyor” dedi. Sektördeki eleman açığının Suriyeli ve Afgan mültecilerle giderilmeye çalışıldığını söyleyen Sağır, “Bunu söylemek hoşuma gitmiyor ancak eleman olmadığı için işimiz Suriyelilere kalıyor. Türkiye’de 2 yıllık bir üniversiteden mezun olan kişi gelip fırında çalışmak istemiyor. Ancak gidip kendi işini de yapamıyor. Eskiden böyle değildi. Fırınlarımızda çalışan insanlar için yatakhanelerimiz olurdu. İnsanlar memleketinden çalışmaya geldiğinde burada kalacak yerleri olsun diye. Onlar uzunca bir süredir yoktu ancak yeniden açmayı planlıyoruz. Neden? Çünkü Suriyelilerin, Afganların kalacak yerleri yok ve bu işleri de yapabiliyorlar. Hem bu yatakhanelerde kalsınlar hem de işçilik yapsınlar diye açacağız” açıklamalarını yaptı.

Exit mobile version