Gündem

Türkiye’nin savaştaki arabuluculuk çabaları, Erdoğan’ın seçimi kazanmasını sağlayabilir mi?

Dünya gündeminde Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi yer almaya devam ederken, Türkiye’nin gündeminde de savaş, ekonomi ve yaklaşan seçimlere ilişkin gelişmeler yer almaya devam ediyor. 2023 seçimleri öncesinde partiler propaganda çalışmalarını sürdürürken, MetroPOLL Araştırma tarafından yürütülen bir çalışmanın sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanabileceğini düşünenler ile Erdoğan’ın seçimi kazanamayacağını düşünen arasındaki fark, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta sürdürülen arabuluculuk çalışmalarıyla azaldı. Söz konusu ankete göre seçmenin %46’sı Erdoğan’ın seçimi kazanacağını, %48’i ise Erdoğan’ın seçimi kazanamayacağını düşünüyor.

Türkiye, Arabulucu Rolünü Üstlenmek İstiyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde birinci ay geride kaldı. Bu süreçte Türkiye, işgalin en başında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını “kabul edilemez” olarak değerlendirdi ancak yine de Türkiye bu savaşta tarafsızlık politikasını uygulamaya geçerek, savaşta diplomatik çözümlerle ortak olmak istediğine dair arabuluculuk mesajları vermeye başladı. Bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sık sık Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşmeler gerçekleştirerek, Türkiye’nin arabulucu rolünü üstlenebileceğini dile getirdi.

“Erdoğan Seçimi Kazanabilir Mi, Kazanamaz Mı?”

MetroPOLL Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, Twitter üzerinden seçmenin Erdoğan’ın seçimi kazanıp kazanamayacağına dair algısına ilişkin yapılan bir anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Söz konusu paylaşıma göre seçmenin %31,1’i “Kazanamaz” yanıtını, %16,5’i ise “Kesinlikle kazanamaz” yanıtını verdi. Öte yandan seçmenin %30,2’si “Kazanır” yanıtını ve %30,2’si de “Kesinlikle kazanır” yanıtını verdi. Seçmenin %6,7’si ise “Fikrim/cevabım yok” yanıtını verdi.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Özer Sencar “’Erdoğan kazanır’ diyenlerle ‘kazanmaz’ diyenler arasındaki fark Şubat ayında 8 puanken, Mart ayında bu fark 2 puana düşmüş. Ukrayna Rusya arasındaki arabulucu faaliyetlerin etkisi” dedi.