Genel

Türkiye’yi etkisi altına alacak çöl tozu fırtınası geliyor!

Alçak basınç sistemlerinin etkisiyle Yunanistan üzerinden Türkiye'ye doğru ilerleyen çöl tozu, önümüzdeki hafta boyunca ülkemizi etkisi altına alacak. İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, bu doğal olayın en çok etkileyeceği bölgeleri belirtiyor.

 

Meteorolojik Analiz

Dr. Güven Özdemir, çöl tozlarının atmosferdeki dinamik hareketlerine dikkat çekiyor. Bu yıl, Türkiye’de çöl tozunun sık sık görüldüğünü ve geleneksel olarak iç Anadolu’nun güneyi, doğu Akdeniz ve güneydoğu Anadolu bölgelerini etkilediğini belirtiyor. Ancak son zamanlarda bu tozların kuzeye doğru yayılmaya başladığını vurguluyor.

Etki Alanı

Kuzey Afrika’dan gelen son çöl tozu dalgası, Yunanistan üzerinden Türkiye’ye ulaştı ve ülkemizde bir hafta boyunca etkili olacak. Dr. Özdemir, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin özellikle bu etkiden nasibini alacağını belirtiyor. Etkinin hafta boyunca devam edeceğini, ancak cuma gününden itibaren doğuya kayacağını ve sonrasında etkisini yitireceğini belirtiyor.

Sağlık Uyarısı

Çöl tozu fırtınasıyla birlikte artacak partikül seviyelerinin solunum sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Özdemir, solunum rahatsızlıkları olan kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik solunum yolu hastalarının dışarıda bulunmamaları gerektiğini ve partikül filtreli maskeler veya nemli bezler kullanmalarını öneriyor.