Türkmenistan’da devlet başkanlığı seçimi sonuçlandı: Baba Berdimuhammedov, görevi oğluna devredecek

6 milyon nüfusu olan Türkmenistan’da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçiminin sonuçları açıklanmaya başladı. 12 Mart tarihinde gerçekleştirilen seçimin açıklanan sonuçlarına göre devlet başkanlığını, oyların yaklaşık %73’ünü alan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un oğlu Serdar Berdimuhammedov kazandı. 12 Mart tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçimlerine 9 aday katılmıştı.

Türkmenistan’da Seçim Sonucu Belli Oldu

Hatırlanacağı üzere Türkmenistan’ın 64 yaşındaki Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, artık yaşının ilerlediğini ve bu nedenle ülke yönetimini genç liderlere bırakmak istediğini dile getirmişti. Gurbanguli’nin açıklamalarından birkaç hafta sonra oğlu Serdar Berdimuhammedov ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Serdar Berdimuhammedov’un %73’lük oy oranı ile devlet başkanlığına seçildiği seçimlerde diğer adaylar arasından Hıdır Nunnayev %11,09 oranda oy, Agacan Bekmuradov %7,22 oranda oy ve Berdimammet Gurbanov ise %2,22 oranda oy aldı.

Türkmenistan’ın mevcut Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, devlet başkanlığı görevini, seçimlerde yaklaşık %73 oy alan oğlu Serdar Berdimuhammedov’a devredecek. Türkmenistan Devlet Başkanlığı devir teslim töreni 19 Mart 2022’de, Aşkabat’ta bulunan Oğuzhan Sarayı’nda gerçekleşecek.

Türkmenistan’ın Yeni Devlet Başkanı Kimdir?

Gurbanguli Berdimuhammedov’un, seçimi kazanan oğlu Serdar Berdimuhammedov, 22 Eylül 1981 tarihinde Aşkabat’ta doğmuştur. Ortaöğretimini burada tamamlayan yeni başkan, daha sonra Türkmen Ziraat Üniversitesi Mühendis-Teknoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Berdimuhammedov Devlet Gıda Sanayisi Birliği Dış Ekonomik İlişkiler Departmanı’da çeşitli görevler aldı. Ardından Berdimuhammedov 2008-2011 yılları arasında Rusya Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde eğitim altı ve söz konusu dönemde Türkmenistan’ın Moskova Büyükelçiliği’nde danışman olarak çalıştı.

Yeni başkan 2011-2013 yılları arasında ise Cenevre’de Avrupa güvenliği alanında eğitim aldı ve yine aynı dönemde Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Türkmenistan Daimi Temsilciliği’nde danışman olarak görev aldı. Berdimuhammedov son olarak Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevi yaptı ve 2020’de Ahal Belediye Başkanı oldu.

Exit mobile version