Turunçgil üreticileri iyi tarım uygulamalarıyla sezona iyi başladı

HABER/ Didar DEMİRCİ- Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birlikleri ve İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Menderes, Seferihisar ve Selçuk’ta gerçekleştirilen “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesi başarılı ve etkin bir şekilde tamamlandı. Projenin, Seferihisar Belediyesi Kapalı Pazaryerinde düzenlenen törenle kapanışı yapıldı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın katılımıyla gerçekleşen proje kapanış törenine, İzmir İl Tarım Müdürü Mustafa Şahin, Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel katıldı. Törende proje kapsamındaki üreticilere iyi tarım uygulamaları sertifikaları verildi.

NARENCİYEDE REKOLTE BEKLENTİSİ 769 TON

Ege Bölgesi’nde bu yıl turunçgil rekolte beklentisinin 769 bin ton olarak beklendiğini ifade eden Uçak, “İzmir’deki rekolte beklentimiz ise 185 bin ton. Bu rekoltenin neredeyse tamamını aroması ile dünyaya nam salmış mandalinamız oluşturuyor. Bu sezon Seferihisar’da 66 bin ton, Menderes’te 75 bin ton ve Selçuk’ta 32 bin ton rekolte beklentimiz var. Avrupa ülkelerindeki mandalina rekoltesinin bu sezon düşük olması bizim için önemli bir fırsat durumunda. Üreticilerimizin üstün gayretleri ile bu sezon başarılı ve bereketli bir mandalina sezonunun geçmesini umut ediyorum.

İYİ TARIM UYGULAMALARINA DEVAM EDECEĞİZ

İyi Tarım Uygulamaları Projesi yanında mandalina üretim bölgelerinde Ege Üniversitesi ile birlikte gıda kayıplarını azaltmaya yönelik projelerin devam edeceğini söyleyen Uçak, “Bu yıl projemiz tamamlanacak ve proje çıktılarını da Tarım ve Orman İl Müdürlüklerimizle, üretici ve işletmelerimizle paylaşarak üretim kaybımızı önlemek için de önemli adımlar atmak istiyoruz. Bu sezon mandalina ihracatımızın da rekolte sonuçları gibi verimli olduğunu söyleyebilirim. Bu sezon şu ana kadar Türkiye genelinde 250 bin tonluk mandalina ihracatımız gerçekleşti. Satsuma mandalinamız yanında Okitsu, W. Murcott gibi erkenci ve geçici çeşitlerin de hasadını yaparak mandalina sezonumuzu da genişletmeye devam ediyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projemize bu sezon da devam ediyoruz ve önümüzdeki sezonlar da devam etme niyetindeyiz” dedi.

DESTEKLEMELERLE VERİM ARTTI

Ülkemizdeki en önemli ihracat unsurlarından birsinin de turunçgiller olduğunu belirten İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, turunçgil üretimine verilen desteklemelere dikkat çekti. Özellikle Akdeniz Meyve Sineğine karşı verilen mücadeleye ve bu kapsamda üreticilere dağıtılan tuzakları hatırlatan Şahin, iyi tarım uygulamaları sayesinde üretilen satsuma mandalinasının da 18 Ekim’de hasadına başladıklarını ve 20 Ekim’de ihracata gönderdiklerini duyurdu. Şahin, İzmir’de yaklaşık 207 mandalina üreticisi olduğunu ve 10 bin dekar alanda iyi tarım uygulamalarının yapıldığını aktararak, “İyi tarım uygulamaları projesi kapsamında 4 bin 500 dekarlık alanda yaklaşık 30 bin ton mandalina üretimi gerçekleşiyor” dedi. Şahin, üreticilere verilen desteklemelerle ve iyi tarım uygulamalarıyla üretimin artığının altını çizerek 2023-2024 sezonunda da desteklemelerin devam edeceğini söyledi.

Exit mobile version