Kamu

Ücretli Öğretmenlik Şartları Nelerdir? Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

şaBu sene corona virüsü salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçildi. Hem öğrenciler hem de öğretmenler için zor günlerin yaşandığı pandemi döneminde bir yandan ücretli öğretmenlik konusu da araştırıyor. Peki, ücretli öğretmenlik şartları nelerdir?, Başvurular nasıl yapılır?, Ücretli öğretmenlik başvurularında hangi evraklar gerekli?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde görev yapmak isteyen pek çok vatandaş ücretli öğretmenlik  şartları araştırması yapıyor. egehaber.comÜcretli öğretmenliklerle ilgili başvuru koşullarını, başvuru süresini, başvuru için yapılması gereken adımları ve başvuruda gereken evraklar hakkında bilgileri haberimizde verdik.

Ücretli Öğretmenlik Şartları Nelerdir?

Ücretli öğretmenlik şartları karşılanması gerekir. Ücretli öğretmenliklere başvuruda bulunmak isteyenler, aşağıda verilen şartları inceleyebilir:

Ücretli öğretmenlik yapacakların T.C. vatandaşı olması gerekir.
Bunun dışında ücretli öğretmenlik yapacakların mesleklerini engelleyecek rahatsızlıklarının olmaması gerekir.
Ücretli öğretmenlik için başvuruda bulunan erkek öğretmenler, askerliklerini muhakkak yapmış olmalıdır.
Bunun yanı sıra ücretli öğretmenlik yapacakların daha önceden öğretmenlik mesleklerini etkileyecek suçlarda yer almaması gerekir.
Yukarıda verilen şartlar yerine getirildiği zaman öğretmenler, e-devlet sistemi üzerinden ücretli öğretmenlik yapmak için başvuruda bulunabilir.

Ücretlik Öğretmenlik İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenlerin formasyon belgesini almalarına gerek yoktur. E-devlet sistemi üzerinden dönemlik olarak başvuru yaparak ücretli öğretmenlik için şansını deneyebilirler. egehaber.comÜcretli öğretmenler, görev yaptıkları yerde kadrolu olarak çalışmazlar. Ama çalıştıkları dönemi uzatabilme imkânına sahip olur. Bunun dışında aldıkları maaş kadrolu öğretmenlere göre daha düşüktür. Ama çalıştıkları yıllara göre ve asgari ücretin artması doğrultusunda alınan maaş da artar. Ücretli öğretmenlik şartları karşılayan ve ücretli öğretmenlik yapmak isteyen herkes, e-devlet sistemi üzerinden başvurularını yapabilir.

 

Ücretli Öğretmenlikte Hangi Evraklar İstenir?


Ücretli öğretmenlik için istenilen evraklar vardır. Ücretli öğretmenliğe başvuruda bulunacakların aşağıda verilen evrakları temin etmeleri gerekir:
Başvurunun yapılması için öğretmenlerin başvuru dilekçesini eksiksiz bir şekilde doldurması gerekir.
Bununla birlikte üniversiteden mezun olunduktan sonra alınan diplomanın aslı ve fotokopisi teslim edilmelidir.
Nüfus cüzdanının fotokopisi de gerekli evrakların arasındadır.
E-devlet sisteminden sabıka kaydının alınması gerekir.
KPSS sınavına girenlerin sonuç belgesini de temin etmeleri gerekir.
Bunun dışında herhangi bir kurstan alınan belgenin de evrakların arasına koyulması gerekir.
Ücretli öğretmenlik yapmak için formasyon belgesine gerek yoktur. Fakat bu belgeyi alanlar başvuru esnasında il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine teslim etmelidir.
Yukarıda verilen evrak ve belgeleri herkes başvuru esnasında yanlarında bulundurmalıdır.

Ücretli Öğretmenlik Yapanlar Ne Kadar Ücret Alır?

Ücretli öğretmenlik şartları sağlayan ve ücretli öğretmenlik yapanların aldıkları maaşlar, farklılık içerisindedir. Her öğretmen kendi branşında girdiği derslerin haftalık ders saatlerine göre para alır. Genellikle ücretli öğretmenlik yapanlar, haftada 30 saat derse girer. Ayda toplamda 120 saatlik ders süreleri vardır. egehaber.comBunun yanı sıra ücretli öğretmenlik yapanlar, tatillerde herhangi bir ücret almaz. Ücretli öğretmenlik yapanlar, yaklaşık olarak 1880 TL para alır. Bu miktar, asgari ücretin her sene artmasıyla birlikte değişir. Ücretli öğretmenlerin ek olarak yaptıkları dersler için alacakları bir para yoktur. Bunun için sadece ücretli öğretmenlik yapacaklar, mesai saatleri içerisinde çalıştıkları zamanlara göre maaş alır. Ücretli öğretmenlik için e-devlet sisteminden başvuruların zamanında yapılması gerekir.

Ücretli Öğretmenliğe E-Devlet Üzerinden Müracaat

Ücretli öğretmenliğe e-devlet üzerinden müracaat edecekler, aşağıda verilen adımları sırasıyla takip ederek başvuru işlemlerini online olarak yapabilir:
Ücretlik öğretmenlik için başvuruda bulunanlar ilk önce e-devlet sisteminin resmi internet adresine şifreleri ile beraber giriş yapmalıdır.
Sisteme giriş sağlandıktan sonra ekrana gelen sayfaya T.C. kimlik numarası yazılmalıdır.
Daha sonra iletişim bilgilerinin yer aldığı bölüme eksiksiz bir şekilde bilgilerin yazılması gerekir. İletişim bilgilerinin doğru yazılması başvuruda bulunacaklara ulaşmak için oldukça önemlidir.
Daha sonra “Eğitim” sekmesinden herkes kendilerine uygun olan bilgileri doldurmalıdır.
Bilgilerin doldurulmasından sonra en altta yer alan “Kaydet ve İlerle” sekmesine basılmalıdır.
Bilgiler kaydedildikten sonra yapılmak istenen ilde veya ilçede okullar ve branşlar seçilerek bir sonraki adıma geçilmelidir.
Başvuru işlemleri başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra başvuru sonuçları başarılı olanlar, mezuniyet belgeleri ile beraber il ve ilçe mili eğitim müdürlüğüne gitmelidir.
Yukarıdaki adımların eksiksiz bir şekilde takip edilmesi gerekir. Dileyenler, ücretli öğretmenlik başvurusu için başvuru dilekçeleriyle beraber il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine giderek işlemlerini yapabilir.

Ücretli Öğretmenlik Başvuruları Ne Zaman Yapılır?

Ücretli öğretmenlik başvuruları, iki dönem olarak yapılır. Güz döneminde öğretmenlik yapacaklar, 29 Ağustos- 6 Eylül arasında e-devlet sistemi üzerinden başvurularını yapmalıdır. İkinci dönem için başvurular, ise 0cak ayında başlar. Başvuruların süresinin geçirilmemesine çok dikkat edilmelidir. Ücretli öğretmenlik şartları karşılayanlar , e-devlet sistemi üzerinde yer alan başvuru kılavuzunu detaylı bir şekilde inceleyerek işlemlerini yapabilir. Başvuru sonuçları olumlu gelenler, mezuniyet diplomalarıyla birlikte eğitim verecekleri okullara kaydını yaptırabilir. İsteyenler, bir dönem bitince ikinci dönem de eğitim vermek için sürelerini uzatabilir.

Ücretli Öğretmenlik Çalışma Süresi

Ücretli öğretmenliklerin çalışma süreleri branşlara göre farklılık gösterir. Ücretli öğretmenlik şartları gereği öğretmenler haftada toplamda 16 saat derse girer. Bu saati ay olarak hesaplarsak toplamda öğretmenlerin ayda girecekleri ders saati 120 olarak belirlenir. Öğretmenler, ek ders yapabilme şansına da sahiptir. Fakat yaptıkları ek ders için herhangi bir ücret almazlar. Bununla birlikte 15 tatillerde ve yaz tatillerinde de bir ücret alınmaz. Ücretli öğretmenliklere başvuruda bulunmak isteyenler, internet üzerinden e-devlet şifreleri ile birlikte sisteme giriş yaparak istenilen bilgileri doldurup başvuru dilekçesini gönderebilir. Bununla birlikte il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine de başvuru dilekçeleriyle beraber giderek işlemlerini halledebilirler. Ücretli öğretmenler çalıştıkları sürelere göre maaş alır. Bunun yanı sıra öğretmenlik yaptıkları yıllara göre de maaşlarda değişkenlik meydana gelir.

Kaynak: egehaber.com