Ekonomi

Ücretsiz Elektrik ve Doğalgaz açıklaması yapıldı: Bakan Bayraktar duyurdu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ücretsiz doğalgaz ve elektrik ile ilgili açıklamalarda bulunarak 2022’de vatandaşların elektrik ve doğal gaz tüketimlerinin 270 milyar TL’sinin devlet tarafından karşılandığını söyledi.

GÜNLÜK 40 MİLYON METREKÜP

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’ndan günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretime ulaşıldığını belirten Bayraktar, bu üretimin 1.5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacını karşıladığını ifade etti.

Bayraktar, “Faz-1 kısmı tamamlandığında üretimimizi günlük 10 milyon metreküpe, Faz-2 kısmı tamamlandığında ise günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız” dedi. Bayraktar, Gabar’da günlük 23 bin varil ham petrol üretildiğini, hedefin 2024 sonunda günlük 100 bin varil olduğunu anlattı.

Hidrokarbon çalışmalarının sadece yurt içi ile sınırlı tutulmadığına işaret eden Bayraktar, “Irak, Libya, Afrika, Kafkasya ve diğer coğrafyalarda petrol ve doğal gaz projelerinde yer alacağız” ifadelerini kullandı.

NAHÇIVAN’A 500 MİLYON METREKÜP GAZ

Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile gaz ihracatı anlaşmalarını hayata geçirdiklerini hatırlatan Bayraktar, “Önümüzdeki süreçte ihracat bağlantılarımıza yeni ülkelerin eklenmesine yönelik çalışacağız. Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin ortak amaçları etrafında Nahçıvan’ın doğal gazının temin edilmesine yönelik Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı Projesini en kısa zamanda tamamlayarak Nahçıvan’ın 500 milyon metreküplük yıllık gaz ihtiyacının tamamını karşılayacağız” dedi.