Ucuz Kredi ile Döviz Alma Dönemi Sona Erdi! BDDK ve TCMB Peşi Sıra Önlemler Aldı!
Türk Lirası cinsinden alınan ticari krediler ile döviz alınmasını önlemeye yönelik çalışmalara başlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) risk ağırlığını yeniden düzenleyecek, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ise krediler için zorunlu karşılıkların oranını arttırarak bu işlemlerin önüne geçmeyi planlıyor.
Yazar Dilek Güngör, bugün Sabah Gazetesi’nde kaleme aldığı köşe yazısında Türk Lirası cinsinden ucuza çekilen kredilerle dövize yatırım yapılmasını önlemek için yapılan çalışmalara değindi.
Ticari Kredilerin Kullanımı Artarken, Döviz Kredileri Kullanımı Azaldı
Çekilen ticari kredilerin yılbaşından beri %22 oranında arttığı ekonominin başındakilerin dikkatinden kaçmadı. Bankalardan Türk Lirası cinsinden kredi çekip, bu kredileri kullanım amacı dışında değerlendirenlerin önüne geçilmesi amacıyla yürütülen çalışmalara hız verildi. Birçok şirketin bankalardan düşük faizli kredi çekip, bu kredilerle döviz aldığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar, bankalardan çekilen ticari kredilerin %80’i ile döviz alındığını su yüzüne çıkardı.
Yılın başından günümüze kadar çekilen ticari kredilerde artış olduğu, ancak aynı dönem içerisinde çekilen döviz kredilerinde ise düşüş olduğu gözlerden kaçmadı. Ticari kredilerde bahsettiğimiz dönem içerisinde 407 milyar Türk Lirası değerinde bir artış meydana gelirken, yine bu dönem içerisinde çekilen döviz kredilerinde 4,3 milyar dolar azalma olduğu gözlemlendi.
BDDK ve TCMB Önlemler Aldı
Kredi kullanımlarındaki bu manzara ekonomiyi yönetenleri bir dizi önlem almaya yönlendirdi. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kullanılacak ticari kredilerin önemli bir kısmı için zorunlu karşılıkları arttırmak için harekete geçtiği kamuoyu bilgisine sunuldu. Diğer yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ise risk ağırlıklarını ve sermaye yeterlilik rasyolarını yeniden değerledikten sonra yeni bir düzenleme sunacağı açıklandı.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), aldıkları bu önlemlerle meydana gelen bir dizi olumsuzluğu kontrol altına alması bekleniyor. Alınan bu önlemler neticesinde, öncelikle kredi genişlemesinin neden olduğu döviz kurları üzerindeki baskının hafiflemesi söz konusu olacak. Diğer yanda ise parasallaşma nedeniyle dolar enflasyonunun artmasının önüne geçilebilecek.