Gündem

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan açıklama: Rusya 1 ayda Kiev’i kuşatamadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasıyla adeta dünyayı karşısına aldı ve Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıdıklarını açıkladı. Ardından Putin, 24 Şubat günü Rus ordusuna emri verdi ve bununla birlikte Rus askeri birlikleri Ukrayna topraklarında işgal harekatına başladı. Savaşın başlamasıyla birlikte Putin’in, Ukrayna’yı 4 gün içinde kontrol altına alıp işgal etmeyi planladığı iddiaları da gündeme gelmişti. Ancak savaşta 29. güne girildi ve Ukrayna’nın başkenti Kiev hala kuşatılamadı. Rusya’nın savaşta hedeflerini gerçekleştiremediği yönde açıklamalar gelirken, benzer bir açıklama Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan geldi.

Rusya Hedeflerine 1 Ayda Ulaşamadı

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın 1 ay önce başlattığı savaş ve Ukrayna’da bulunan cephelerdeki son durumlar değerlendirildi. Yapılan açıklamada Rusya’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin idari sınırlarına giremediği belirtilirken, öte yandan başkent Kiev’in kuşatılamadığı ve Rusya’nın Ukrayna’nın sol yakası üzerinde kontrol kurma görevini de başaramadığı belirtildi.

Uluslararası basında geçtiğimiz günlerde de benzer şekilde Rusya’nın Ukrayna’daki işgal harekatında hedeflerine ulaşamadığı belirtilmişti. Bu iddiaların ardından Batı’da, savaşa Belarus’un da dahil olabileceği iddiaları gündeme gelmişti. Bu iddialardaki gerekçe ise “Putin’in desteğe ihtiyacı olduğu” iddiaları olmuştu. Zira birçok medya kuruluşunda, Putin’in hedefinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’i 4 günde almak olduğu bilgisi yer almıştı.

Rusya Sınırlarda Yeniden Konuşlanma Başlattı

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan söz konusu açıklamanın devamında ise Rusya’nın Kiev, Çernigiv, Sumi, Harkiv ve Mariupol’u ele geçirme amacıyla saldırıyı yeniden başlatma girişimlerinden vazgeçmediği ifade edildi. Açıklamada Rusya’nın, cephelerdeki durumu güçlendirmek adına Ukrayna sınırında yeniden konuşlanma başlattığı ifade edildi. Söz konusu açıklamada son 24 saatte Kalinovka, Gorinka, Puşa-Voditsa, Noviye Petrovtsi, Romanovka ve Kiev şehirlerinin top atışlarıyla vurulduğu da bildirildi.