Ekonomi

Ukrayna hububat ürünlerinde ihracat yasağını onayladı: Buğday, mısır, arpa ve daha nicesi yılsonuna kadar ihraç edilmeyecek

Rusya’nın stratejik ve siyasi “gerekçeler” ile 24 Şubat tarihinde işgal harekatına başladığı Ukrayna, tarih boyunca tarımın sembolü bir ülke oldu. Bayrağının “parlak gökyüzü” ve “toprak sarısı” betimlemelerinden geldiği Ukrayna, 14 gündür Rus işgaline karşı direnmeye çalışıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, savaşın başladığı ilk günden bu yana başta AB ülkelerinden, NATO’dan ve ABD’den olmak üzere tüm dünyadan yardım beklediklerini söylüyordu. Ancak beklenen askeri yardımlar bir türlü gerçekleşmedi. Ukrayna gelmeyen yardımlar sonrasında arpa, çavdar, karabuğday, darı, şeker, tuz ve et ihracatını yılsonuna kadar yasakladı. Yasakları içeren Meclis kararı bugün yayımlandı.

Buğday Rekor Fiyatını Gördü

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatına başlaması ile birlikte küresel finansal piyasalarda deprem etkileri yaşandı ve bu sallantılar devam ediyor. Savaşın başlaması ile birlikte emtia piyasasında sert yükselişler yaşanırken altın, petrol ve buğday fiyatlarında çok hızlı artışlar yaşandı. Ukrayna, bugün Meclis’te alınan karar ile birlikte yılsonuna kadar birçok kalemde ihracatı yasakladı. Buğdayın Chicago borsasında işlem gören vadeli sözleşmeleri savaş nedeniyle başlayan endişelerin artmasıyla dün rekor seviyeye ulaşmış ve ardından %4 oranda gerilemişti. Öte yandan soya fasulyesi fiyatları da %1’in üzerinde yükselirken, onu mısır fiyatındaki yükseliş izledi.

Hububat Piyasalarında Yükselişler Görüldü

Ukrayna’nın arpa, çavdar, karabuğday, darı, şeker, tuz ve et ihracatını yasaklaması ile birlikte hububat piyasalarında hareketlilikler yaşandı. Chicago borsasında en yüksek işlem hacmine sahip olan buğdayın vadeli sözleşmeleri Wv1, dün bushel başına 13,64 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Öte yandan Mısır Cv1 %0,1 artış ile bushel başına 7,54 dolar seviyesine, soya fasulyesi Sv1 %1,2 artış ile bushel başına 17,10 dolar seviyesine yükseldi. Batı ülkeleri Moksova’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle Rusya’dan hububat satın alamıyor ve şimdi Ukrayna’daki limanlar da kapandı.