Gündem

Ukrayna işgali için “savaş” ifadesini kullanan Rus papaz önce sorgulandı, sonra cezalandırıldı

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal harekatında 24. gün de geride kalmak üzere. Rus askerlerinin Ukrayna topraklarına girmesiyle birlikte 24 Şubat günü başlayan savaşta binlerce sivil ve asker hayatını kaybederken, dünya ülkeleri savaşın durdurulması için Rusya’ya hem diplomasi çağrısında bulunmaya hem de yaptırım uygulamaya devam ediyor. Rusya ise yaptırımlar karşısında geri adım atmayacağını ve bunun bir “işgal” ya da “savaş” olmadığını savunuyor. Ancak Rusya dışında, uluslararası basında ve hatta Rusya içinde birçok kişi tarafından bu askeri operasyon bir işgal harekatı ya da savaş olarak yorumlanıyor. Rusya, ülke içinde bu operasyonlara tepki gösterenlere ise cezai yaptırımlar uyguluyor. Bu konuda son örnek, bir Rus papazın başına geldi…

Rusya’da “Savaş” Kelimesinin Kullanımı Yasak

Rusya’da Ortodoks bir papaz, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi sonrası alınan uygulama kurallarına aykırı davrandığı gerekçesi ile para cezasına çarptırıldı. Ukrayna’nın işgali ile ilgili olarak kişisel web sayfasında “savaş” kelimesini kullanan Ortodoks papaz Ioann Burdin önce polis tarafından sorguya alındı, ardından da mahkeme tarafından 330 dolarlık para cezasına çarptırıldı. Rusya’da Ukrayna’nın işgali için “savaş” ve “işgal” kelimelerinin kullanılması yasaklanmıştı ve bunun yerine “özel askeri operasyon” ifadesinin kullanılmasına karar verilmişti.

“İncil’de ‘Özel Operasyon’ Diye Bir Şey Yok”

Papaz Burdin, söz konusu yazısında, özellikle de aynı inanca mensup olan iki farklı millet arasındaki bir savaşın kabul edilemez olduğunu belirtmişti. Yazdığı yazı sonrası aldığı ceza ile ilgili olarak Radio Free Europe’a konuşan Burdin “Ben bir Hristiyan olarak İncil’i açıyorum ve ‘özel operasyon’ diye bir şey arıyorum. Ama böyle bir ifade yok. Ama ‘savaş’ ifadesi var. İncil’de ‘özel operasyon’ diye bir ifade yoktur” sözlerini dile getirdi. Burdin açıklamasında ayrıca, söylediklerinin kendi düşüncelerini temsil ettiğini ve kimseyi protestoya çağırmadığını belirtti.