Gündem

Ukrayna lideri Zelenskiy açıkladı: Ukrayna NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emri ile Rus askeri birlikleri 24 Şubat tarihinde Ukrayna topraklarına girdi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatı da böylece başladı. Neredeyse 1 ayın geride kaldığı savaşın ilk gününden bu yana Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Avrupa ülkelerine ve dünyaya seslenerek, savaş istemediklerini ve bu haksız savaşta yardım beklediklerini dile getirdi. Zelenskiy açıklamalarında sık sık Avrupa Birliği’ne (AB) ve NATO’ya da seslendi ancak Zelenskiy’nin NATO’dan beklentileri bir türlü karşılanmadı. Bu süreçte AB üyeliği başvurusunda da bulunan Ukrayna lideri, yaptığı açıklamasında Ukrayna’nın NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır olduğunu ifade etti.

Ukrayna NATO Üyeliğinden Vazgeçmeye Hazır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 21 Şubat tarihinde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıdıklarını açıklamış, ardından 24 Şubat tarihinde de Rus askerlerine Ukrayna topraklarına girme emri vermişti. Başlayan savaşın ilk gününden bu yana NATO’dan yardım bekleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaptığı açıklamasında Rus ordusunun geri çekildiği, ateşkes sağlandığı ve Ukrayna’nın güvenliği garanti edildiği takdirde Ukrayna’nın NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır olduğunu dile getirdi.

Zelenskiy Bir Uzlaşma Yolu Olduğunu Söyledi

Savaşın 28. gününde açıklamalarda bulunan Zelenskiy, televizyonda yayınlanan röportajında NATO konusunda, Ukrayna ile ne yapacağını bilmeyen Batı için, güvenliğini sağlamak isteyen Ukrayna için ve NATO’nun daha fazla genişlemesini istemeyen Rusya için bir uzlaşma yolu olduğunu belirtti. Zelenskiy açıklamasında Rus askeri birliklerinin geri çekilmesi, savaşta ateşkes sağlanması ve Ukrayna’nın güvenliğinin garanti edilmesi durumunda Ukrayna’nın NATO üyeliği talebinden vazgeçmeye hazır olduğunu açıkladı.

Zelenskiy öte yandan açıklamalarında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile doğrudan görüşme çağrısını da yineledi ve Putin ile görüşmedikçe, Rusya’nın savaşa son vermek isteyip istemediğini anlamanın mümkün olmadığını ifade etti.