Ukrayna topraklarında Çeçen savaşçılar iki gruba bölündü: Dudayev taburu ve Kadirov’un askerleri

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 19. güne girildi ve bölgede sıcak çatışmalarda kan dökülmeye devam ediyor. Dünya basınında Rusya’nın, Ukrayna’da beklemediği bir direnişle karşılaştığı ve Ukrayna’nın direncini kıramadığı yönünde iddialar gündeme geliyor. Vladimir Putin’in zor günler geçirdiği iddiaları gündeme gelirken, Ukrayna’da ordu ile birlikte sivil halk da kurtuluş direnişini sürdürüyor. Öte yandan Ukraynalı halkla birlikte yabancı ülkelerden gelen gönüllüler de Rus askerlerine karşı direniş gösterirken, benzer bir durum Rus saflarında da görülüyor. Ancak savaşın ortasında, Putin yanlısı Çeçen lider Kadirov’un askerleri Rusya lehine savaşırken, Rusya’ya karşı savaşan Çeçenler olduğu da belirtiliyor.

Ukrayna Topraklarında Çeçen Savaşçılar

Rusya’nın işgal harekatı sürerken, bölgede kritik ve stratejik öneme sahip olan Çeçenlerin durumunun, savaşın seyrini belirleyebileceği ifade ediliyor. 24 Şubat tarihinde başlayan savaşta Çeçenistan’ın lideri Ramazan Kadirov’un askerleri Rusya saflarında yer alırken, Rusya’ya karşı savaşan Çeçenler de Ukrayna ordusunun yanında yer alıyor. Ukrayna’daki savaşta Ukrayna saflarında savaşan Çeçen savaşçılar, Birinci (1994-1996) ve İkinci (1999-2000) Çeçen savaşlarında Rusya’ya karşı savaşmış olan, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti destekçilerinden oluşuyor. Ukrayna destekçisi Çeçen taburu savaşta, 1991-1996 yılları arasında Çeçen Cumhurbaşkanı olan Dzhokhar Dudayev’in ismi ile yer alıyor.

Türkiye Dudayev’e Destek Vermişti

Ukrayna’daki savaşta Ukrayna saflarında şu anda Dudayev taburu ve Kadirov karşıtı olmak üzere 2 Çeçen grup bulunuyor. Dudayev taburunun en az 500 askerden oluştuğu tahmin ediliyor. Rusya-Ukrayna savaşında kilit bir noktada olan Çeçenler adına bir dönem Türkiye de Dudayev’e destek vermişti. Aralık 2021’de Kocaeli’nde bu kapsamda Cevher Dudayev Parkı açılmış ve bu parkın açılışı Çeçen lider Ramazan Kadirov’u sinirlendirmişti. Zira Kadirov, Dudayev’i “terörist” olarak ilan etmişti ve bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sert ifadeler kullanmıştı.

Exit mobile version