Ukrayna Vurdu Moskova Kruvazör Gemisi Battı

Yılan adasını kuşatan Rusya’nın Moskova kruvazör adlı 510 mürettebatlı gemisi yapılan açıklamada battığı bildirildi Ukrayna tarafından Neptün füzesi ile vurulduğu iddia edilen Rus gemisinin battığı haberi duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestovich yaptığı açıklama da Rus Moskova kruvazör gemisini Yılan Adası açıklarında Neptün isimle roketle vurulduğunu ve ağır hasar verildiğini duyurdu.

Savaşın İlk Günleri

Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubatta başlattığı saldırıda ilk günlerde Karadeniz açıklarına konumlandırılan Moskova kruvazör gemisi Yılan Adası saldırıları için bekletildiği gündeme gelmişti. Yılan Adası’nda ki Ukrayna askerleri teslim olmazken Rus askerlerinden tepki görmekteler.

1980’lerin başında hizmete başlayan Rus Moskova kruvazör gemisi 510 mürettebat ile Yılan Adası açıklarında saldırı için beklemekteydi. Amiral gemisi haline gelen Moskova kruvazör gemisi daha önce Suriye’ye başlatılan askeri harekatta önemli rol oynamıştı.

Rusya Açıkladı

Rusya savunma bakanlığı tarafından yapılan açıklamada mühimmat patlaması sonucunda hasar gören geminin limana çekildiği aşamada battığı açıklandı.

Patlama sonucu gövdesinde ağır hasar oluşan geminin dengesini kaybetmesinden kaynaklı battığı bildirildi. Deniz koşullarının elverişsiz olmasının da geminin batmasına sebep olduğu açıklandı. Tüm mürettebatın tahliye edildiği ve çıkan yangında mühimmatın tahrip olduğu açıklamalara eklendi.

ABD Açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby konu ile ilgili açıklamada bulundu. Moskova kruvazör gemisinde patlamanın yaşandığını ve patlamadan kaynaklı ağır hasar olduğunu açıklayan sözcü patlamanın nedeninin bilinmediğini ifade etti. Yaşanan olay karşısında iki ihtimalin olduğunu ifade eden sözcü bunlardan birinin geminin yanlışlıkla çıkan yangında yaşanan patlama sebebi ile batması ya da bir diğer ihtimalin Ukrayna tarafından saldırıya uğradığı için battığı geminin asıl batma sebebinin tam olarak ne olduğunu bilinmediğini ifade etti.

Exit mobile version