Gündem

Ukrayna’da halk ne durumda? İstanbul’a gelen yolcular Kiev’deki son durumu aktardı

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan jeopolitik kriz, dün itibariyle zirveye tırmandı. Dün akşam TSİ 22.40 itibariyle ulusa seslenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gece yarısında Rus birliklerinde Ukrayna’nın doğusuna girmeleri için talimat verdi. Rus ordusu Ukrayna sınırına ilerlerken, Ukrayna halkı da ülkenin güvenli bölgelerine kaçmaya başladı. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginlik tırmanmaya devam ederken, İstanbul’a gelen Ukraynalı yolcular da başkent Kiev’de savaş korkusunun gittikçe arttığını belirtti. Ukraynalı yolcular, halkın evlerini satıp ülkenin güvenli yerlerine taşındığını ifade etti.

Ukrayna Halkı Korku İçinde

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim dün itibariyle zirve noktasına tırmandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Barış Gücü Operasyonları için Rus birliklerine emri verdi. Rus askerler Ukrayna’nın doğusuna girmeye başlarken, Ukrayna halkı da korku ve paniğe kapıldı. Seferberlik ilan edilen Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen uçaklardan inen Ukraynalı yolcular, Kiev’deki korku havasını anlattı. İstanbul’a gelen ve Ukrayna’da yaşananları anlatan yolcular, Kiev’de yaşayan halkın gelişmeleri büyük bir korku içinde takip ettiğini belirtti.

Ukraynalı Yolcular Kiev’deki Durumu Anlattı

İstanbul’a gelen yolcular arasında yer alan Ukrayna uyruklu “Anna” isimli bir yolcu, Kiev’de 14 Şubat tarihinden itibaren halkın kenti boşaltmaya başladığını ifade etti. Anna açıklamasında “Kiev’de yaşayanlar kötü şeylerin olmasını bekliyor. Bu nedenle insanlar Lviv gibi diğer şehirlere ülkenin batı taraflarına doğru taşınmaya başladı. Bütün bu söylentiler ve yaşananlar, insanların ruh halini etkiliyor. İnsanlar arabalarını, evlerini satıp nakde çevirmeye çalışıyor. Bankalardan paralarını çekiyorlar. Çünkü bankaların para çekmeye limit koymalarından korkuyorlar. Özel arabası olanlar çok korkmuyor çünkü bir şey olursa bir yere gidebilecekleri bir araçları var. Arabası olmayanlar akrabalarının yanına gidiyor. Bir şey olursa insanlar akrabalarıyla birlikte Kiev dışına çıkmaya çalışacak” sözlerine yer verdi.

“Savaş İstemiyoruz ve Olmasını Beklemiyoruz”

İstanbul’a ailesi ile birlikte iş için geldiği öğrenilen Ukraynalı Margarita Piven ise konuya ilişkin açıklamasında “Durum kötü ve git gide daha da kötüleşiyor. Biz Kiev’den ayrıldığımızda durum biraz sakindi. Dua ediyoruz. Birkaç gün sonra döneceğiz. İnsanlarımızı destekleyeceğiz. Savaş istemiyoruz ve olmasını beklemiyoruz” dedi.