Gündem

Ülkeler aşı pasaportu için anlaştı! Aşı pasaportu nedir?

Corona virüsü salgını nedeniyle üç ülkenin ‘aşı pasaportu‘ için aralarında anlaştığı öğrenildi. Söz konusu anlaşmanın ise 1 Nisan tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Peki, aşı pasaportu nedir?

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsüne karşı ülkelerin aşılama çalışmaları devam ediyor. Bulaş riskinin önüne geçmek isteyen ülkelerin ise aşı pasaportu uygulaması başlatacağı konuşuluyor. Bu kapsamda Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in vatandaşlarının üç ülke arasında engelsiz seyahat etmeleri için anlaşma imzaladığı öğrenildi. Anlaşmaya göre seyahatlerde aşı pasaportu zorunlu olacak.

1 Nisan’da yürürlüğe konması planlanan anlaşmaya göre, seyahatler yeniden başladığında Avrupa Birliği onaylı bir Kovid-19 aşısı yaptırdıklarını kanıtlayabilen İsrail vatandaşları, Yunanistan veya Güney Kıbrıs’a vardıklarında ne PCR testi yaptırmak ne de karantinaya girmek zorunda kalacak.

Aşı pasaportu nedir?

Aşı pasaportu Covid-19’a karşı aşı olduğunuzu kanıtlayan bir belge. Aşı pasaportu ile vatandaşlar, PCR testi ve karantina zorunluluğu olmadan ülkelere giriş çıkış yapabilecekler.