Ekonomi

Ülkemizdeki milyonlarca kişi kullanıyor! Son dakika yükseltildi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, son günlerde aldığı iki önemli kararla finans dünyasını hareketlendirdi. Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim yani nakit avans işlemlerinde faiz oranlarında yapılan değişiklikler, milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. İşte, yapılan düzenleme ve uzman yorumlarıyla birlikte detaylar…

Nakit Avans Faiz Oranları Yeniden Belirlendi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın cumartesi günü yaptığı açıklamaya göre, nakit avans kullanımında uygulanan faiz oranları artık ihtiyaç kredisi faiz oranları ile uyumlu hale getirilecek. Bu kararla birlikte, ihtiyaç kredisi ve nakit avans faiz oranları eşitlenmiş oldu. Hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı %4,42’den %5’e çıkarıldı.

NTV’de yer alan habere göre, uzmanlar bu kararın, ihtiyaç kredisi ve kredi kartı kullanımındaki hızlı büyümeye engel olmak için alınan bir tedbir olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, düşük faizli nakit avans kullanımına olan ilginin azaltılmasının da hedeflendiği belirtiliyor.

Seçim Öncesi Nakit Avans ve Döviz Yatırımları

Uzmanlara göre, seçim öncesinde nakit avans kullanımı ve döviz yatırımlarında artış yaşandığı gözlemlenmiş. Bu durumun önüne geçmek amacıyla faizlerin artırılmasıyla birlikte bu trendin tersine dönmesi bekleniyor.

Merkez Bankası’nın diğer bir kararı ise gerçek ve tüzel kişilere uygulanan TL payı hedeflerinin güncellenmesi oldu. Bu kararla birlikte bankaların, şirket müşterilerini dövizden TL’ye geçiş için ikna etmeleri gerektiği belirtiliyor.

Taksit ve Limitlerdeki Değişiklikler

Geçtiğimiz haftalarda kredi kartına nakit avansta taksit sınırı düşürülmüş, nakit avans limit oranları azaltılmış ve ilk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi kısaltılmıştı. Bu düzenlemelerle ilgili olarak TCMB’den bankalara talimat gitmediği, ancak sözlü yönlendirmelerin yapıldığı belirtilmişti.