Uluslararası Kurtarma Komitesi: İnsani yardıma muhtaç insan sayısı 300 milyon

Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), 2024 yılında dünya genelinde iklim değişikliği, silahlı çatışmalar, artan borç yükü ve azalan uluslararası destek nedeniyle insani krizlerin hızlanacağını belirtti. New York merkezli IRC’nin 2024 Acil Durum İzleme Listesi, özellikle Afrika’da bulunan 20 ülkede insani durumun kötüleşme riskinin en yüksek olduğunu gösterdi.

Sudan, IRC’nin acil durum izleme listesinde ilk sırada yer alırken, işgal altındaki Filistin toprakları ve Güney Sudan takip etti. Diğer risk altındaki bölgeler arasında Myanmar ve Afganistan (Asya), Suriye, Lübnan ve Yemen (Ortadoğu), Ukrayna (Avrupa), Ekvador (Güney Amerika) ve Haiti (Karayipler) bulunuyor.

Sudan

IRC, bu 20 bölgenin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturduğunu, ancak küresel insani ihtiyaçların yüzde 86’sını ve yerinden edilmiş insanların yüzde 70’ini barındırdığını vurguladı. Geçen yıl listeye dahil edilmeyen Sudan, büyük şehir savaşlarının “minimum uluslararası ilgi” görmesi nedeniyle öne çıktı.

Rapor, Afrika ülkelerinin yaşam standartlarında hızlı iyileşme gösterirken, çatışma, darbe ve yoksulluğun “endişe verici oranlarda” arttığını, ayrıca El Nino’nun iklimi tehdit ettiğini belirtti. IRC ayrıca Haiti’de nüfusun neredeyse yarısının insani yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.

İnsani yardıma muhtaç insan sayısı 300 milyon

Raporun ardından IRC Başkanı David Miliband, iklim değişikliğine uyum, kadınların güçlendirilmesi ve yerinden edilmiş insanlara destek konularında daha fazla adım atılması gerektiğine vurgu yaptı. Bu yılın rapora göre, insani yardıma muhtaç insan sayısı 300 milyona, evini terk etmek zorunda kalanların sayısı ise 110 milyona yükselmiştir.

 

Exit mobile version