Unesco Geçici Listesinde Olan Birgi Turistlerin Yeni Gözdesi

Birgi Dünya Mirası Listesinde

Sahip olduğu tarihi geçmişi ve eşsiz doğası ile Birgi Mahallesi 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alıyor. Sahip olduğu güzellikleriyle Birgi, görenleri kendine hayran bırakıyor.

Kent, sırasıyla Frig Uygarlığı (MÖ.750-680), Lydia Uygarlığı (MÖ.680-546), Pers Krallığı, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu hâkimiyeti altında bulunmuştur. Kent Anadolu Beylikler döneminde, 13. ve 14. yüzyılda Aydınoğlu Beyliği’ne başkentlik yapmıştır. 1426 yılında ise kesin olarak Osmanlı hâkimiyetine geçen kent ev sahipliği yaptığı her medeniyetten izler taşıyarak kenti daha farklı kılıyor.

Geleneksel mimari dokuyu yansıtan ve Birgi’yi temsil eden ahşap süsleme ağırlıklı mihrabı ve minberiyle döneminin en başarılı örneklerden biri olan Ulu Camii ile ahşap işçiliği ile dikkat çeken Çakırağa Konağı ve birçok tarihi hamam, türbe, ev ve çeşmeleriyle Birgi Kenti UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde bulunuyor ve kalıcı listeye dahil olmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

UNESCOnun Dünya Miras Geçici Listesi’nde Kaç Varlığımız Bulunuyor

UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’nde Türkiye’nin 77’si kültürel, 3’ü doğal ve 3’ü karma (Kültürel / Doğal) olmak üzere toplam 83 varlığı bulunuyor.

İlk kez 1994’te UNESCO Dünya Miras Merkezi’ne iletilen Geçici Listemiz 2000, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ve 2020’da güncellendi.

UNESCO Alanları Turizm Potansiyelini Artırıyor

UNESCO Dünya Mirası kavramı önceki yıllarda değeri pek bilinmeyen bir kavram olsa da yapılan çalışmalar ve geliştirilen şehir düzenlemeleri ve planlamalarıyla Dünya mirası alanları artık sadece geçmişin izlerinin ve doğanın korunduğu bölgeler değil, aynı zamanda yaşayan coğrafyalar ve turizmin incileri olarak kabul ediliyorlar.

Doğru koordinasyon, planlama ve getirilecek kanunlar UNESCO alanları muazzam bir turist potansiyeli taşıyor. Dünya Turizm Örgütü’ne göre Dünya Mirası Alanlarını ziyaret eden uluslararası turist sayısı her yıl hızla artıyor.

Exit mobile version