Eğitim

Üniversite sınav sonuç belgenizde bu sene bu bilgiler yer alacak!

Bu sene üniversitelere girmek isteyen binlerce öğrenci YKS sonuçları için tarih araştırmasına başladı. 18-19 Haziran tarihlerinde uygulanacak sınavların sonuçlarının ne zaman ve nasıl açıklanacağı merak ediliyor.

Bu sene üniversite sınavına katılacak olanlar için geri sayım başladı. Bu nedenle adaylar şimdiden sonuçlar için araştırma yapıyorlar.

SINAV NASIL UYGULANACAK?

TYT, 18 Haziran 2022 Cumartesi günü yapılacaktır. Sınav, 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecektir. AYT, 19 Haziran 2022 Pazar günü yapılacaktır. Sınav, 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecektir. YDT, 19 Haziran 2022 Pazar günü yapılacaktır. Sınav, 15.45’te başlayacak ve 120 dakika sürecektir. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekmektedir.


Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Adayların üniversite sınavının sonuçları 20 Temmuz’da ÖSYM AİS üzerinden adayların erişimine açılacak.

Sınav Sonuçları Nasıl Kullanılacak?

TYT, SAY, SÖZ, EA ve DİL sınav puanları hesaplanan adaylar, bu puan türleri ile öğrenci alan ön lisans ve lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Ancak başarı sırası aranan programları en düşük başarı sırasına sahip adaylar tercih edebileceklerdir. İlgili sınav puanı hesaplanmayan adaylar bu puan türlerinde öğrenci alan programları tercih edemeyeceklerdir.

Sınav Sonuçları Nasıl Duyurulacaktır?

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:

Testlerdeki doğru ve yanlış cevap sayısı

TYT puanı ve başarı sırası
varsa AYT ile YDT puanları ve başarı sıraları

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
Yerleştirme puanları ve başarı sıraları